Artistul plastic Sergiu Cuciuc s-a stins din viață la 82 de ani

  • 12 Decembrie 2022 12:35
Artistul plastic Sergiu Cuciuc s-a stins din viață la 82 de ani

Artistul plastic Sergiu Cuciuc s-a stins din viață astăzi, 12 decembrie, a anunțat pe Facebook Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Laureat al Premiului Național, deținător al „Ordinului Republicii”, Sergiu Cuciuc este unul dintre cei mai renumiți pictori din generația de aur a artei plastice naționale, alături de Valentina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc, Mihai Grecu, Igor Vieru, Gheorghe Vrabie ș.a.

A fost președinte al Uniunii Artiștilor Plastici într-o perioadă dificilă. A fost cel care acum mai bine de 30 de ani a inaugurat, împreună cu maestrul Mihai Grecu și cu pictorul român Ilie Boca, expoziția „Saloanele Moldovei”.

Serghiu Cuciuc e originar din satul Doibani, raionul Dubăsari. A absolvit Școala de Arte Plastice din Chișinău și Academia de Arte Plastice „I. Repin” din Sankt-Petersburg. Din 1965 este membru al UAP din Moldova. În anii 1987-1992 a fost președinte al Comitetului de Conducere al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 1995-1999 este șef al Direcției Principale Patrimoniu Cultural, Arte Plastice a Ministerului Culturii, iar în 2002-2003 deține funcția de viceministru al Culturii.

Plasticianul Sergiu Cuciuc a participat la numeroase expoziții de artă contemporană în România, Rusia, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Franța, Danemarca, Germania, Mongolia, Japonia, Ucraina, Belarus, Lituania și Kazahstan. A elaborat o serie de lucrări din ciclurile: „Maramureș”, „Locuri natale”, „Butuceni” etc.

Ministerul Culturii exprimă sincere condoleanțe familiei, rudelor, discipolilor, tuturor celor care l-au cunoscut și în amintirea cărora va trăi veșnic, așa cum a fost o personalitate deosebită, care a știut să adune oamenii de creație în jurul său.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău