Artistul plastic Leonid Popescu a vernisat o expoziție la Biblioteca Națională

  • 04 Ianuarie 18:07
Artistul plastic Leonid Popescu a vernisat o expoziție la Biblioteca Națională

O expoziție de pictură și grafică cu genericul ”Drumul printre ziduri” a artistului plastic Leonid Popescu a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională. Expoziția cuprinde circa 40 de lucrări. Tot aici au fost lansate cărțile „Tragedie pozitivă”, „Drumuri printre ziduri”, „Ecuația nuanței absolute. Piese de teatru” și „E pustie Slatina fără tine”, semnate de protagonistul manifestării, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Leonid Popescu este un talent polivalent,  care are un simț deosebit al culorii. ”El a zugrăvit sfinți și scene religioase în interiorul Catedralei din Chișinău, a pictat zeci de biserici în reconstrucție din Maramureșul carpatic, Chilia dunăreană, în Rusia și prin meleaguri natale”, a constatat Mihai Cimpoi. În context, directorul instituției, Elena Pintilei a afirmat că expoziția în cauză se potrivește la început de an, lucrările fiind atât de armonioase, de parcă ar fi pictate special pentru această sală, transmite sursa citată.

Pe marginea creației protagonistului manifestării s-au pronunțat scriitorii Iulian Filip, Tudor Țopa, Vasile Căpățână, criticul de artă Eleonora Sâdnic, artistul plastic Ștefan Popa ș.a. Interpretul Octavian Mândruță din București a prezentat un recital de colinde, iar în rolul lui Moș Crăciun a fost compozitorul și interpretul Ilie Văluță.

Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în satul Sărătenii Vechi, raionul Telenești. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău și Facultatea de Design – grafică industrială a Institutului de Arte și Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Leonid Popescu este unul din zugravii Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 – cu ”Ordinul de Onoare” și în 2016 - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. De asemenea, este deținătorul Ordinului ”Andrei Rubliov” al Patriarhiei ruse. Leonid Popescu are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 28 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
10,36
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:6,69 m/s
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău