Artistul plastic Iurie Brașoveanu a fost distins cu două premii la un concurs din Italia

  • 10 Septembrie 2022 10:00
Artistul plastic Iurie Brașoveanu a fost distins cu două premii la un concurs din Italia

Zilele acestea, la Napoli, Italia a avut loc Gala de Premiere a Concursului Internațional de Artă (pictură, poezie și haiku) ,,LA FONTANA DELL’ AMORE”, la care au participat peste 60 de concurenți din Italia, R. Moldova, România, Spania și alte țări. Profesorul, artistul plastic și poetul Iurie Brașoveanu ne-a reprezentat țara, ca invitat de onoare. Iurie Brașoveanu a fost înalt apreciat ca președinte al juriului (Secțiunea pictură) cu Premiul de Excelență ,,MICHELANGELO BUONAROTTI, și ca președinte al juriului (Secțiunea poezie) - cu Premiul de Excelență ,,DANTE ALIGHIERI”, informează MOLDPRES.

Ca oaspete de onoare, artistului Iurie Brașoveanu i s-a oferit o excursie la Palatul Regal din Napoli fiind însoțit de jurnalista Mena Cirillo, directoarea Festivalului Stefania Russo și artistul plastic Michele D’ Avazo. A vizitat Pompeiul Antic care este o capodoperă sub cerul liber. Însoțit de arheologul Domenico Indy Elliot, s-a deplasat la Bazilica paleocreștină Cavallaro din Cimitile, unde i-a fost prezentată o descriere detaliată despre săpăturile efectuate și lucrările de restaurare. A vizitat și Castelul medieval Norman din Avella, de pe colinele căruia se vedea deslușit vulcanul Vezuviu care este activ până în prezent. În a patra zi au fost vizitate mai multe mausolee ale împăraților romani.

Iurie Brașoveanu s-a născut la 7 noiembrie 1962 în satul Copăceni, raionul Sângerei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” și Facultatea de Pictură și Grafică a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău. Timp de 20 de ani, a fost profesor de pictură la Școala de Arte Plastice din Sângerei și la cele trei școli generale din acest oraș. Din 2001 până în 2020, aflându-se în Franța și Italia, s-a ocupat de pictura iconografică, tablouri religioase, portrete, restaurări de mobilă și anticariat. A pictat două biserici din Republica Moldova și două din Italia. De asemenea, a ilustrat 29 de cărți semnate de autori din Italia, R. Moldova și România și a pictat 13 icoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău