Artistul plastic Iraida Ciobanu a vernisat o expoziție personală

  • 10 Martie 2021 08:50
Artistul plastic Iraida Ciobanu a vernisat o expoziție personală

Artistul plastic Iraida Ciobanu a vernisat recent la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru” din capitală o expoziție personală de pictură cu genericul ”Tradiții și obiceiuri”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Iraida Ciobanu a menționat că expoziția cuprinde 11 lucrări de pictură: naturi statice și compoziții cu ornamente tradiționale. ”Majoritatea lucrărilor sunt realizate pe fundal de scoarțe vechi basarabene și prosoape. Naturile statice sunt pline de un colorit bogat, pe care am pictat fructe, ulcioare și flori. ”Motiv popular, ”Motiv țărănesc”, ”Fructe și păsări”, ”Motiv festiv”, ”Hora toamnei” – sunt doar câteva titluri de lucrări de acest gen, în care persistă ornamentul popular plasat într-o cromatică bogată. De altfel, fructele mele preferate sunt gutuile, merele, nucile și cireșele, pe care le aștern și în picturile de gen”, a subliniat pictorița.

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a afirmat că discursul artistic al Iraidei Ciobanu a mers mereu în ascensiune. ”Are un stil propriu. În creația ei, întâlnim mai multe simboluri din arta noastră populară. Este o artistă care participă la diverse tabere de creație din țară și peste hotare. A avut mai multe expoziții în R. Moldova și în străinătate”, a remarcat președintele UAP. 

În prezent, artista lucrează la o serie de lucrări din ciclurile ”Fereastra copilăriei mele”, ”Păsări și flori”, ”Toamna”, ”Drumuri”, ”Motiv festiv” și ”Floare albastră”.

Iraida Ciobanu s-a născut pe 24 martie 1960, în satul Seliște, raionul Nisporeni. A absolvit Școala de Pictură „A. Șciusev” (1970), Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (1980), Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1989), Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” (2005), masterat, Arta Plastică, UPS „I. Creangă” (2006), doctorat, Academia de Științe a Moldovei. În 2019 și-a susținut teza de doctor în studiul artelor și culturologie. În prezent este profesoară la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” și la Instituția Publică Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza”.   

Artista și-a făcut debutul în pictură la o expoziție națională din orașul Tighina, în 1989. În 2008 a fost nominalizată la „Saloanele Moldovei”, Chișinău-Bacău, iar în 2009 devine membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A avut expoziții personale la Chișinău, Piatra-Neamț, România, la Cimișlia ș.a. A participat la expoziții de grup la Centrul Expozițional „C. Brâncuși”, la Teatrul de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Filarmonica Națională „S. Lunchevici”, Casa Limbii Române, Centrul Cultural al Ambasadei Ucrainei, în orașul Câmpulung, România ș.a. Are lucrări în colecții private în Bulgaria, Germania, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, R. Moldova, România, Spania, Ucraina și în alte țări.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău