Artistul plastic Ion Sfeclă s-a stins din viață

  • 28 Mai 2020 20:30
Artistul plastic Ion Sfeclă s-a stins din viață

Cunoscutul artist plastic Ion Sfeclă s-a stins din viață miercuri, 27 mai, la vârsta de 78 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, în afară de faptul că a fost un artist înnăscut, Ion Sfeclă mai avea o calitate rară – cea a prieteniei și a omeniei, notează sursa citată.

La rândul său, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a afirmat că în acuarelă Ion Sfeclă are o tehnică expresivă, dezinvoltă. „De asemenea, el a făcut pictură în ulei, a realizat peisaje, natură statică ș.a. A pictat la Paris, Barcelona, Madrid, Roma – peste tot unde a călătorit. Lucrările lui au fost înalt apreciate la „Saloanele Moldovei” și la alte expoziții naționale și internaționale”, a remarcat Ghenadie Jalbă.

Ion Sfeclă s-a născut la 19 noiembrie 1941, în satul Boian, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău (1961-1966) și la Academia de Arte „T. Zalkalns” din Riga, Letonia (1967-1973). Din 1973, a fost profesor la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chișinău. A participat la expoziții naționale și internaționale în R. Moldova, Austria, Franța, Germania, Japonia, Israel, Lituania, România, Rusia, Ucraina și în alte țări.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al regretatului artist a fost expus astăzi, începând cu ora 18.00, la Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla”. Ion Sfeclă va fi înmormântat vineri, 29 mai, la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din Chișinău.

Sursa FOTO: MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău