Artistul plastic Gheorghe Postovanu a vernisat o expoziție aniversară

  • 18 Noiembrie 2021 20:00
Artistul plastic Gheorghe Postovanu a vernisat o expoziție aniversară

O expoziție aniversară de pictură și sculptură cu genericul ”Transcendență” a artistului plastic Gheorghe Postovanu, deținător al ”Ordinului de Onoare” și al mai multor premii naționale și internaționale, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Postovanu a menționat că expoziția cuprinde 35 de lucrări de pictură și 50 – de sculptură. ”Expoziția urma să aibă loc anul trecut, la cea de-a 60-a aniversare a mea, dar vernisajul a fost contramandat din cauza pandemiei”, a precizat cunoscutul sculptor și pictor.

În 2020 Gheorghe Postovanu a realizat 15 lucrări, dintre care 10 – de pictură și cinci - de sculptură. ”Cu lucrarea de sculptură ”Ecou”, care simbolizează catastrofa mondială prin distrugerea naturii, am participat la Expoziția-Concurs de Artă Contemporană ”Saloanele Moldovei”, ediția a XXX-a”, iar cu cea de pictură, intitulată ”Furtună”, ce reprezintă o tulburare a naturii înainte de ploaie – la Saloanele de Toamnă. De asemenea, am realizat lucrarea de sculptură ”Nașterea Venerei”, precum și câteva stele în memoria actorilor trecuți în eternitate la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, a subliniat autorul.

Totodată, Gheorghe Postovanu a participat la concursul organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova privind edificarea unui monument în memoria victimelor decedate în accidente de muncă, pe care l-a câștigat. ”Monumentul se va numi ”Atropos”. Este un personaj din mitologia greacă. Acesta aduce mesajul divinității din etern, care rupe firul vieții. De asemenea, am participat la expoziția ”Eminesciana” cu lucrarea de pictură „Cămașa biruinței”. Ea reprezintă o cămașă însângerată, ornamentată cu portretele domnitorilor, iar în centru este portretul lui Iisus Hristos”, a mai spus cunoscutul sculptor și pictor.

Pe marginea expoziției au luat cuvântul vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, directorul artistic al Centrului Expozițional ”Constantin Brâncuși”, criticul de artă Constantin Spânu ș.a.

Gheorghe Postovanu s-a născut la 1 iunie 1960 în Satul Nou, raionul Cimișlia. În anii 1983-1990 și-a făcut studiile la Facultatea Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă" și la Facultatea Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În 1988 debutează la ”Saloanele de Primăvară”, la Centrul Expozițional ”C. Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici. În 1990 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 1997 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO.

A participat la mai multe expoziții naționale și internaționale. Este autorul monumentului lui Ștefan cel Mare din Bălți și al celui din Cimișlia, al bustului lui Mihai Volontir din Bălți și al altor lucrări de sculptură. A realizat lucrări monumentale în for public în Australia, Cipru, Grecia, R. Moldova și în alte țări. În 2000 Gheorghe Postovanu a obținut Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, în 2001 - Premiul I, la concursul pentru Monumentul Victimelor Catastrofei de la Cernobîl din Chișinău, în 2002 - Premiul I, la concursul pentru Monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt pentru orașul Bălți, iar 2002 și 2004 a fost desemnat de către Uniunea Artiștilor Plastici drept ”Sculptorul Anului”. În 2004 a fost distins cu ”Ordinul de Onoare” și cu Premiul Ministerului Culturii.

Expoziția va fi deschisă până la 5 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău