Artiști din 27 de state își expun lucrările la Chișinău, la Bienala Internațională de Pictură

  • 16 Mai 2019 19:15
Artiști din 27 de state își expun lucrările la Chișinău, la Bienala Internațională de Pictură

Peste 150 de lucrări ale artiștilor plastici din 27 de state ale lumii sunt expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură, ediția a VI-a. Expoziția poate fi vizitată până pe 23 iunie, transmite IPN.

Directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, a spus, la inaugurare, că Bienala Internațională de Pictură Chișinău, a devenit o platformă de dialog intercultural. Sprijinind mobilitatea artiștilor, încearcă să asigure o mai largă sincronizare a artiștilor locali cu tendințele estetice internaționale. La ediția din acest an, pentru prima dată participă artiști din Suedia, Tunisia, Ecuador, Georgia. În premieră va fi organizată o conferință pentru a dezbate tendințele actuale ale picturii și a tot ceea ce se face astăzi în artă.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a spus că, grație artiștilor plastici din Republica Moldova, de o înaltă calitate, și a participării internaționale substanțiale la acest eveniment cultural excepțional, Bienala a reușit să fie organizată și în acest an la Chișinău. Cultura nu poate fi marginală, nu poate fi provincială, iar evenimentul de astăzi confirmă acest adevăr. „Sunt mândră de lucrările pictorilor din Republica Moldova. Bienala, de la ediție la ediție, crește în conținut, în concept și în obiectivele pe care și le pune”, a spus Monica Babuc.

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, a menționat că în 2009, la prima ediție a Bienalei, era greu de crezut că în Moldova s-ar putea organiza așa ceva. În opinia lui Dumitru Bolboceanu, ediția din acest an este cea mai bună dintre toate, cu foarte mulți artiști de valoare. „Sper eu că arta plastică din Republica Moldova, prin intermediul acestui proiect, va fi cunoscuta în Europa și în lume. Acest proiect este cel mai bun mesager al Republicii Moldova, care demonstrează că aici se întâmplă și lucruri frumoase”, a spus Dumitru Bolboceanu.

Bienala Internațională de Pictură este organizată de către Muzeul Național de Artă al Moldovei, Uniunea Artiștilor Plastici și Centrul de Artă Amprente. În cadrul ediției din acest an sunt oferite șapte premii. Patru au mers în România și câte unul în Italia, Austria și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău