Nicolae Dohotaru: „După mulți ani de zile pe scena operei naționale revine renumita Norma, de Bellini”

  • 03 Septembrie 2019 15:10
Nicolae Dohotaru: „După mulți ani de zile pe scena operei naționale revine renumita Norma, de Bellini”

Cea de-a 26 ediție a Festivalului Internațional de Opera și Balet ”Maria Bieșu”, va demara vineri, 6 septembrie, cu spectacolul „Norma”, readus în scenă după mai mulți ani. Pe parcursul festivalului vor evolua la Chișinău artiști din mai multe țări ale lumii – România, Italia, Japonia, Rusia, Spania, Franța, SUA și altele.

Festivalul  este un omagiu adus primadonei operei naționale, Maria Bieșu, care l-a inițiat în 1998 și va debuta cu spectacolul “Norma”, în care talentul Mariei Bieșu s-a manifestat cel mai strălucit. De data aceasta, rolul Normei va fi interpretat de soprana Diana Axente, originară din Republica Moldova, stabilită de mai mulți ani în Franța, a menționat  directorul artistic al operei din Chișinău, dirijorul Nicolae Dohotaru:

Programul de spectacole este variat, în opinia mea. După mulți ani de zile pe scena operei naționale revine renumita Norma, de Bellini. Îmi amintesc că prin acest spectacol doamna Maria Bieșu a făcut o mare sărbătoare la Sanct-Petersburg, Leningrad, pe timpuri. Una din cele mai frumoase opere pe care Dei le-a adus în scenă. Urmează spectacolul “Bal-mascat”, revăzut și refăcut un pic de regizorul italian Andreea Batistini, cu scenografia maestrului Iurie Matei și sper că va fi un succes”, a spus Nicolae Dohotaru.

Publicul meloman va fi bucuros să-l revadă pe maestrul  Alexandru Samoilă, în prezent dirijor la Opera de stat din Izmir, Turcia, pe coregraful Radu Poclitaru,  balerina Anastasia Homițcaia, Marian Hollenshtain, din Suedia, Nestor Martorell, Spania, Irina Vinogradova din Rusia și alții.

Ministerul Culturii a alocat un milion și jumătate de lei pentru susținerea festivalului, a anunțat ministrul Liliana Nicolăescu-Onofrei, evenimentul fiind susținut și de parteneri comerciali.  Ea a remarcat importanța festivalului pentru Republica Moldova.

“O să sprijinim acest festival și în acest an. În afară de faptul că este un omagiu pentru Maria Bieșu,  un omagiu pentru tot ceea ce a făcut Dei pentru cultura din Republica Moldova, este și un proiect cultural serios, important pentru Ministerul Educației, Culturii și cercetării, dar și pentru comunitatea întreagă”, a menționat Liliana Nicolăescu Onofrei.

În cadrul Festivalului international de opera și balet spectatorii vor putea viziona spectacolele “Bal-Mascat”, “Rigoleto”, “Turandot”, “Lacul Lebedelor”, “Don Quijote”, “Frumoasa din pădurea adormită”, ediția încheindu-se cu un concert de gală.

Mai menționăm că Posta Moldovei va pune în circulație, cu această ocazie, seria de mărci poștale ”Descoperă Moldova. Festivaluri. Festivalul Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău