Artiști de pe ambele maluri ale Prutului se vor regăsi la Chișinău și alte localități, pentru o serie de evenimente prin care este marcată Ziua Unirii Basarabiei cu România

  • 27 Martie 2023 13:56
Artiști de pe ambele maluri ale Prutului se vor regăsi la Chișinău și alte localități, pentru o serie de evenimente prin care este marcată Ziua Unirii Basarabiei cu România

Unirea Basarabiei cu România este marcată astăzi la Chișinău și în alte localități, prin evenimente culturale ce reunesc artiști de pe ambele maluri ale Prutului.

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, astăzi, la Ialoveni, vor fi dezvelite busturile lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României, și Ion Inculeț președintele Sfatului Țării în 1918, artizanii Unirii.

La Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogâlniceanu” este vernisată expoziția „Mari personalități ale culturii române” - expoziție de sculptură, semnată de artistul Valentin Vârtosu, care va fi deschisă publicului până pe 9 aprilie, a spus directoarea muzeului, Maria Șleahtițchi.

„Vor fi expuse trei lucrări din seria portrete în bronz, este vorba de portretul lui Ion Vatamanu, Eugen Ionesco și Eugeniu Coșeriu – personalități care au ridicat în universalitate cultura română. Trei portrete care sunt executate într-o stilistică unitară, cum ar veni. Poartă amprenta maestrului Valentin Vârtosu”, a declarat Maria Șleahtițchi.

Un concert inedit - „Limba română este patria mea” – cu participarea artiștilor de pe ambele maluri ale Prutului, va avea loc diseară la Palatul Național „Nicolae Sulac”, în regia  lui Petru Hadârcă.

„Un spectacol-concert intitulat „Limba româna, este Patria mea” cu mari personalități, cei care au demonstrat demult că sunt un tot întreg, că sunt o Românie Mare!”, a spus Petru Hadârcă.

Vor evolua Orchestra națională – „Lăutarii”, Gheorghe Zamfir, Grigore Leșe, Vali Boghean Band, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Capela Corală Academică „Doina”, dirijor - Daniel Jinga, Maestru de cor al Corului Operei Naționale din București. În cadrul spectacolului vor participa și actorii Maia Morgenstern, Diana Decuseară, Marius Bondochi, Mircea Rusu, Alexandru Pleșca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:7,2 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău