Artă accesibilă și pentru persoanele cu deficiențe de auz și de văz
-
29 Decembrie 2020 16:31
O expoziție de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, un atelier de ceramică și câteva filme au devenit accesibile și pentru persoanele cu dizabilități de auz și de văz, în cadrul unui proiect derulat în perioada iunie-decembrie 2020.
Victor Koroli, director executiv al Alianței „Infonet”, care a prezentat astăzi, 29 decembrie, rezultatele proiectului, a specificat pentru IPN că la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost accesibilizată expoziția „Natura”. Informațiile despre
stepa, bălțile și codrii din Republica Moldova au fost interpretate în limbaj mimico-gestual, iar pentru persoanele cu dizabilități de vedere textul a fost sonorizat, în limbile română, rusă, franceză și engleză.
Orice vizitator al muzeului va putea scana, cu ajutorul unui telefon mobil, codul QR care este prezentat în sala de expoziții și va accesa în acest fel informația despre expoziție în limbajul mimico-gestual sau fișierul audio, în patru limbi, a precizat Victor Koroli.
În cadrul aceluiași proiect, s-a desfășurat un atelier de ceramică, la fel interpretat în limbajul mimico-gestual pentru persoane cu deficiențe de auz. Pentru persoane cu dizabilități de vedere a fost realizată audio-descripția atelierului.
Potrivit lui Victor Koroli, pentru realizarea proiectului respectiv, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a alocat 162 de mii de lei.
În cadrul unui proiect similar, finanțat de un ONG din Polonia, a fost realizată audio-descripția unui film cu desene animate despre o persoană deportată, dar și a filmelor „Maria Mirabela”, în română și rusă, a filmului „Dimitrie Cantemir”, în română și rusă, a filmului etnografic „Călărași, un ținut la poarta raiului”, precum și audio-descripția unui film georgian.
În Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 5 mii de persoane sunt cu dizabilități de auz, iar în jur de 15 mii de persoane au dizabilități de vedere.