Armin Laschet, favoritul la succesiunea Angelei Merkel, respinge acordarea de reparații de război Poloniei

  • 31 Iulie 2021 15:57
Armin Laschet, favoritul la succesiunea Angelei Merkel, respinge acordarea de reparații de război Poloniei

Armin Laschet, favoritul la succesiunea actualului cancelar german Angela Merkel, a vorbit sâmbătă, cu prilejul aniversării a 77 de ani de la Insurecția din Varșovia, despre responsabilitatea Germaniei în declanșarea celui de-al doilea Război Mondial, transmite dpa, citat de AGERPRES.

„S-au produs (...) atrocități comise de germani împotriva întregii populații poloneze, lucru care mă umple de o rușine profundă și de smerenie", a declarat candidatul de dreapta la postul de cancelar al Germaniei pentru ziarul polonez Rzeczpospolita.

Laschet va participa la ceremoniile de comemorare din Varșovia care au loc sâmbătă. În Varșovia ocupată de germani la 1 august 1944, mișcarea de rezistență poloneză s-a ridicat împotriva forțelor germane din oraș. Insurecția a fost înnăbușită brutal, estimându-se că între 150.000 și 200.000 de civili și-au pierdut viața. Varșovia a fost aproape distrusă în timpul luptelor.

Cu toate acestea, Laschet a respins solicitările de reparații de război făcute de unii membri ai formațiunii de guvernământ din Polonia, Partidul Lege și Justiție. „Nu face deloc bine instrumentalizarea politică a acestei chestiuni din nou și din nou", a spus el.

Întrebat în legătură cu disputa în curs dintre Bruxelles și Varșovia cu privire la respectarea de către Polonia a normelor legale europene, Laschet a susținut că Uniunea Europeană are dreptate „să se asigure de respectarea dreptului european peste tot".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău