Armenii votează duminică pentru un nou parlament într-un scrutin anticipat

  • 20 Iunie 2021 10:32
Armenii votează duminică pentru un nou parlament într-un scrutin anticipat

Aproximativ 2,5 milioane de armeni sunt așteptați duminică la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care încearcă să pună capăt gravei crize politice izbucnite în această țară după înfrângerea în recentul război din Nagorno-Karabah, scrie AGERPRES.

Este vorba despre al doilea scrutin legislativ anticipat în mai puțin de trei ani în Armenia, care a fost convocat de premierul Nikol Pashinyan după mai multe luni de proteste ale opoziției care au cerut demisia sa.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (04:00 GMT) și se vor închide la ora 16:00 GMT, când va începe numărarea voturilor.

Comisia Electorală Centrală din Armenia ar trebui să publice primele rezultate până la ora 20:00 GMT.

Pentru a avea acces la distribuția proporțională a celor 101 locuri din parlamentul unicameral al Armeniei, partidele trebuie să obțină cel puțin 5% din voturi, iar blocurile, 7%.

Potrivit ultimului sondaj privind intenția de vot, citat de EFE, blocul armean al fostului președinte Robert Kocharian va câștiga cu 24,1% din voturi. Pe locul al doilea se află partidul actualului prim-ministru în exercițiu, Nikol Pashinyan, cu o susținere estimată la 23,8%.

Fost jurnalist, Nikol Pashinian, 46 de ani, devenit șef al guvernului în 2018 în urma unei revoluții pașnice împotriva vechilor elite corupte, este acuzat de incompetență de rivalul său, fostul președinte Robert Kocharian, 66 de ani, care pozează în lider experimentat, scrie AFP.

Popularitatea record a premierului în exercițiu s-a prăbușit după ce Armenia a pierdut un război cu Azerbaidjanul vecin în toamna anului 2020 pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune separatistă azeră cu o populație majoritar armeană. Percepută ca o umilință națională, această înfrângere a declanșat o criză politică în Armenia, obligându-l pe Nikol Pashinian să convoace alegeri parlamentare anticipate în speranța de a reduce tensiunea și de a-și consolida legitimitatea.

Printre partidele cu șanse de a intra în Adunarea Națională, potrivit sondajelor, se numără și blocul "Am onoare", condus de un alt fost președinte armean, Serzh Sargsyan.

În total, 25 de partide și blocuri participă la alegerile de duminică.

Potrivit AFP, în cazul în care duminică nu se va forma o majoritate sau o coaliție majoritară, va trebui să aibă loc un al doilea tur de scrutin pe 18 iulie între cele două partide cu cele mai mari scoruri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău