Armenia propune o zona demilitarizată în Nagorno-Karabah și la frontiera sa cu Azerbaidjanul

  • 10 Noiembrie 2022 19:00
Armenia propune o zona demilitarizată în Nagorno-Karabah și la frontiera sa cu Azerbaidjanul

Armenia a propus joi crearea unei zone demilitarizate de-a lungul frontierei sale cu Azerbaidjanul și în jurul regiunii Nagorno-Karabah, disputată de cele două țări din Caucaz, relatează AFP.

Această propunere intervine în contextul în care Baku și Erevan și-au intensificat convorbirile în aceste ultime săptămâni pentru a soluționa conflictul teritorial care le otrăvește relațiile de trei decenii.

Cel două țări s-au înfruntat în două războaie, dintre care ultimul, în 2020, s-a soldat cu peste 6.500 de morți. De atunci au avut loc cu regularitate ciocniri, ca în luna septembrie, când au fost uciși 286 de combatanți.

"Am pus pe masă o inițiativă pentru instituirea unei zone demilitarizate în jurul Nagorno-Karabah", a declarat prim-ministrul armean Nikol Pașinian, în cadrul unei reuniuni a guvernului, transmite Agerpres.

"Propunem, de asemenea (...) crearea unei zone demilitarizate de trei kilometri de-a lungul frontiere armeano-azere", a adăugat el.

Această propunere intervine în contextul în care înfruntările s-au înmulțit în ultimele săptămâni la frontiera între Armenia și Azerbaidjan, făcând să apară spectrul unui război precum cel din 2020.

Acest conflict este legat de dispute teritoriale, în special în jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă cu o populație majoritar armeană care și-a proclamat independența față de Azerbaidjan la începutul anilor 1990, cu ajutorul Erevanului. Un prim război s-a soldat atunci cu peste 30.000 de morți.

În acest context, liderii și miniștrii de externe ai celor două țări s-au întâlnit în mai multe rânduri în ultimele luni pentru convorbiri de pace.

Prim-ministrul armean a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin, a cărui țară a desfășurat o forță de "menținere a păcii" în Karabah, se va deplasa la Erevan pe 22 noiembrie.

Liderul rus i-a reunit pe Pașinian și președintele azer Ilham Aliev în cadrul unui summit în Rusia, de la sfârșitul lui octombrie.

Occidentalii au organizat, de asemenea, mai multe întâlniri între cele două părți, la Bruxelles și Washington. Rusia, care consideră Caucazul drept domeniul său de influență, nu vede cu ochi buni aceste medieri, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău