Armenia | Parlamentul de la Erevan a fost dizolvat, alegeri anticipate în decembrie

  • 01 Noiembrie 2018 16:30
Armenia | Parlamentul de la Erevan a fost dizolvat, alegeri anticipate în decembrie

Parlamentul Armeniei a fost dizolvat joi, deoarece deputații nu au reușit să desemneze un nou premier, deschizând astfel calea pentru alegeri legislative anticipate, ce vor avea loc în decembrie în fosta republică sovietică din Caucaz, care s-a confruntat la începutul acestui an cu o mișcare populară, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Dizolvarea parlamentului survine ca urmare a unei manevre politice a premierului reformator Nikol Pashinyan, sosit la putere în mai ca urmare a unor manifestații. El speră acum să obțină un parlament care să-l susțină.

Pashinyan și-a anunțat demisia pe 16 octombrie, rămânând totodată șef de guvern interimar, în scopul de a putea convoca alegeri legislative anticipate. Potrivit lui, alegerile trebuie să aibă loc pe 9 decembrie.

Constituția Armeniei prevede că alegerile legislative anticipate trebuie organizate între 30 și 45 de zile după dizolvarea parlamentului.

După demisia premierului, parlamentul are la dispoziție două săptămâni pentru a alege un nou șef de guvern. În caz de eșec de două ori, ceea ce s-a și întâmplat, Constituția prevede dizolvarea parlamentului și organizarea de noi alegeri.

Acest pariu politic reușit al lui Pashinyan îi permite să se apropie de obiectivul său: preluarea din nou a postului de prim-ministru, dar, de această dată, cu controlul asupra parlamentului.

Nikol Pashinyan a venit la putere în mai, după ce a condus timp de mai multe săptămâni manifestații masive antiguvernamentale, dar el nu deține controlul în parlament, deținut încă în mod larg de către Partidul Republican, al fostului președinte Serzh Sargsyan, motiv pentru care Pashinyan dorește alegeri anticipate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău