Armenia | Nikol Pashinyan a fost desemnat premier

  • 14 Ianuarie 14:29
Armenia | Nikol Pashinyan a fost desemnat premier

Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În faţa Parlamentului nou-ales din această fostă republică din Caucaz, preşedintele armean Armen Sarkissian a salutat "gradul înalt de legitimitate" al noii majorităţi conduse de Nikol Pashinyan, un fost jurnalist în vârstă de 43 de ani.

La mijlocul lunii decembrie, coaliţia condusă de partidul 'Contract civil' al lui Pashinyan a obţinut o mare victorie, adunând 70,43% din voturi.

Conform Constituţiei, el dispune acum de 15 zile pentru a forma un guvern.

Pashinyan devenise deja prim-ministru în mai după ce a condus timp de mai multe săptămâni manifestaţii masive împotriva guvernului. Însă el nu controla şi Parlamentul, care era dominat de Partidul Republican al fostului preşedinte Serj Sargsyan, motiv pentru care, blocat în reformele sale, el a convocat alegeri anticipate.

El a lansat de la venirea la putere o campanie puternică împotriva corupţiei - din armată sau vamă şi până la şcoli - şi a promis o 'revoluţie economică', într-o ţară unde circa 30% dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, conform statisticilor oficiale.

Pe partea politică, liderul 'revoluţiei de catifea' armene promite atât "întărirea alianţei strategice cu Rusia", cât şi "consolidarea cooperării cu SUA şi Uniunea Europeană", echilibrând o diplomaţie dominată de relaţiile bune cu Moscova.

La alegerile anticipate, Partidul Republican al fostului preşedinte Serj Sargsyan nu a obţinut decât 4,7% din sufragii, nereuşind să depăşească pragul de 5% necesar pentru intrarea în Parlament.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a salutat scrutinul, spunând că a fost organizat 'prin respectarea libertăţilor fundamentale' şi că s-a bucurat 'de o mare încredere din partea publicului'. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
17,12 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,22 m/s
Sun
22 °C
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău