Armenia: Guvernul consideră aproape încheiat exodul armenilor din enclava Nagorno-Karabah

  • 02 Octombrie 2023 08:33

Guvernul de la Erevan a anunțat duminică că exodul armenilor din Nagorno Karabakh aproape s-a încheiat odată cu sosirea încă de duminica trecută a 100.541 de persoane strămutate din enclava de pe teritoriul Azerbaidjanului, transmite AGERPRES.

Armenia: Guvernul consideră aproape încheiat exodul armenilor din enclava Nagorno-Karabah

'Conform ultimelor date, 100.541 de armeni au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah. Intensitatea (fluxului) a scăzut considerabil. Ultimele persoane se mută deja în Armenia și acest proces se apropie de încheierea sa logică', a declarat presei Nazeli Baghdasarian, purtătoarea de cuvânt a premierului Nikol Pașinian.

Ea a adăugat că un autobuz a fost trimis la Stepanakert, cel mai mare oraș din Nagorno-Karabah, pentru a prelua 15 locuitori imobilizați la pat.

'Dacă mai sunt oameni care vor să plece, suntem dispuși să le organizăm transferul', a spus purtătoarea de cuvânt.

Potrivit datelor oficiale, înainte de exodul început pe 24 septembrie populația din Nagorno-Karabah era de aproximativ 120.000 de locuitori.

Duminică, guvernul de la Erevan a anunțat lansarea unui program de asistență pentru persoanele strămutate forțat care nu au locuințe în Armenia și nu se află în centrele de primire organizate de autorități.

Fiecare persoană strămutată aflată în această situație va primi lunar 40.000 de drame, aproximativ 100 de dolari, pentru a-și acoperi costurile cu locuința, a explicat prim-ministrul armean pe pagina sa de Facebook. În plus, fiecare va primi lunar, de asemenea, 10.000 de drame, aproximativ 25 de dolari, pentru a plăti serviciile comunale.

Anterior, executivul armean anunțase un ajutor unic de 100.000 de drame (aproximativ 250 de dolari) pentru fiecare din refugiații care sosesc din Nagorno-Karabah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău