Armenia, condamnată de CEDO pentru reprimarea violentă a unei manifestații în 2008

  • 25 Aprilie 2019 15:18
Armenia, condamnată de CEDO pentru reprimarea violentă a unei manifestații în 2008

Armenia a fost condamnată joi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru dispersarea violentă, în 2008, a unei manifestații organizate de fostul șef al statului Levon Ter-Petrosian, care contesta rezultatele unui scrutin prezidențial, informează AFP.

Faptele datează de la începutul lui 2008, când Ter-Petrosian, președinte al Armeniei între 1991 și 1998 candida pentru un nou mandat, dar care a pierdut în fața lui Serzh Sargsyan. Contestând rezultatele scrutinului, el a organizat atunci manifestații la care au participat mai multe zeci de mii de persoane în centrul Erevanului, capitala armeană.

La 1 martie, în timpul uneia dintre adunări, poliția i-a încercuit pe manifestanți, înainte de a-i ataca fără avertisment și de a-i lovi pe mai mulți în mod violent. Ter-Petrosian susținea că a fost dus cu forța de poliție la domiciliul său, unde a fost obligat să stea în arest la domiciliu. Ciocnirile dintre forțele de ordine și manifestanți au continuat până târziu la miezul nopții, soldându-se cu zece morți.

În decizia sa, CEDO conchide că a avut loc o încălcare a articolului 11 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului (dreptul la libertatea reuniunilor și asocierilor), estimând că "dispersarea manifestației nu a fost justificată". Poliția "a făcut uz nejustificat și excesiv de forță" în timpul acestei manifestații, notează judecătorii de la Strasbourg.

Estimând că articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv), combinat cu articolul 11, a fost încălcat de Erevan, CEDO i-a dat de asemenea dreptate lui Levon Ter-Petrosian, care susținea că nu a înaintat niciun recurs la jurisdicțiile armene pentru a contesta imposibilitatea de a manifesta la 1 martie.

În schimb, CEDO a respins plângerea fostului șef al statului armean care cerea condamnarea țării sale pentru arestul său la domiciliu, estimând că această problemă continuă "să fie discutabilă" și că în cazul de față ea "nu era în măsură să ducă la o privare de libertate".

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău