Armenia, aliat tradițional al Rusiei, vrea să intre sub jurisdicția Curții Penale Internaționale. Putin este inculpat la Haga pentru crime de război

  • 17 Septembrie 2023 14:10
Armenia, aliat tradițional al Rusiei, vrea să intre sub jurisdicția Curții Penale Internaționale. Putin este inculpat la Haga pentru crime de război

Armenia a discutat cu Rusia despre planurile sale de a intra sub jurisdicția Curții Penale Internaționale, a anunțat duminică presa rusă, o mișcare față de care Moscova se opune ferm, după ce instanța a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters, citat de Agerpres.ro.

Relațiile dintre acești doi aliați tradiționali s-au deteriorat grav de când Putin a lansat invazia asupra Ucrainei vecine în februarie 2022. Erevanul a declarat că se îndreaptă spre intrarea sub jurisdicția instanței, determinând Moscova să avertizeze cu privire la „consecințe grave” dacă o va face.

Tribunalul de la Haga l-a acuzat pe Putin în martie de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute sau mai mulți copii din Ucraina, o afirmație condamnată de Kremlin ca fiind lipsită de sens și scandalos de partizană.

Mandatul obligă cele 123 de state membre ale Curții să-l rețină și să-l transfere pe Putin dacă ajunge pe teritoriul lor.

Ambasadorul Ministerului de Externe al Armeniei, Edmon Marukyan, a declarat că Erevanul a trimis „propuneri” pe această temă Moscovei, a informat agenția rusă de știri TASS. „A avut loc o întâlnire, iar procesul este în desfășurare”, a spus el.

Relațiile bilaterale s-au deteriorat și mai mult în ultimele luni din cauza a ceea ce Erevanul spune că este eșecul Moscovei de a respecta pe deplin un tratat de încetare a focului din 2020 pe care l-a intermediat între Armenia și Azerbaidjan pentru a pune capăt războiului lor asupra Nagorno-Karabah – o regiune populată de armeni din Azerbaidjan.

Marukyan a declarat că planul Armeniei de a deveni parte la Statutul de la Roma, ceea ce ar aduce-o sub competența instanței internaționale, nu este „împotriva Federației Ruse, ci din cauza crimelor de război comise pe teritoriul Republicii Armenia de partea azeră”, a raportat TASS.

„Partenerii noștri ruși sunt conștienți de acest lucru”, a mai spus oficialul armean.

În ultimele săptămâni, Erevanul a acuzat în mod repetat Azerbaidjanul că a masat forțe în jurul regiunii Karabah, pe care Baku a blocat-o efectiv din decembrie 2022, provocând foamete acută.

Un acord încheiat la sfârșitul săptămânii trecute pentru deblocarea drumurilor către teritoriu nu a intrat încă în vigoare.

Cu toate acestea, premierul armean Nikol Pașinyan a declarat duminică că un pact de pace cu Baku este posibil până la sfârșitul anului și că Erevanul face totul pentru ca acest lucru să se întâmple, a raportat TASS.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău