Armenia afirmă pentru prima oară că ar putea ieși din alianța militară condusă de Rusia și se gândește să adere la UE

  • 12 Martie 14:24
Armenia afirmă pentru prima oară că ar putea ieși din alianța militară condusă de Rusia și se gândește să adere la UE

Premierul armean Nikol Pașinian a declarat pentru prima oară marți că Erevanul ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Moscova și din care fac parte 6 foste state sovietice, relatează TASS.

„Dacă OTSC răspunde la întrebarea privind zona de responsabilitate a organizației în Armenia, iar această întrebare corespunde viziunii noastre, atunci vom considera că problema dintre noi a fost rezolvată. Dacă nu, atunci Armenia va părăsi OTSC. Când? Nu pot spune”, a declarat Pașinian în timpul unei conferințe de presă, scrie HotNews.

Comentariile lui Pașinian vin după ce săptămâna trecută guvernul său a transmis o cerere oficială Moscovei în vederea înlăturării grănicerilor ruși de la Aeroportul Internațional Zvartnots din Erevan, o nouă mutare survenită pe fondul deteriorării fără precedent a relațiilor dintre cele două țări.

Grigorian a subliniat că poziția guvernului de la Erevan este că aeroportul trebuie să aibă doar grăniceri armeni. Un acord din 1992 între Moscova și Erevan prevedea staționarea de grăniceri ruși la aeroportul din capitala Armeniei, însă acesta nu menționa un rol explicit pentru ei.

Tot săptămâna trecută, ministrul de externe Ararat Mirzoyan a declarat că Armenia ia în considerare posibilitatea de a depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

El a făcut declarația în marja unui forum diplomatic ce a avut loc în orașul turc Antalya, pe țărmul Mediteranei.

Comentariile sale au venit de asemenea în contextul în care premierul Nikol Pașinian a afirmat în februarie că țara sa nu mai poate contape Rusia ca parteneră principală pentru apărare, deoarece Moscova nu și-a onorat această responsabilitate de mai multe ori.

La începutul lunii februarie ​Armenia a devenit oficial stat parte la Statutul Curții Penale Internaționale (CPI), instanța care în martie anul trecut a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina.

Aderarea la CPI înseamnă că autoritățile armene ar trebui să îl aresteze pe Vladimir Putin dacă intră pe teritoriul Armeniei.

De altfel, Kremlinul a catalogat intenția Armeniei de a se alătura CPI ca fiind „extrem de ostilă” încă de anul trecut, când Erevanul și-a exprimat intenția în acest sens.

Relațiile dintre Rusia și Armenia s-au deteriorat continuu după ce Moscova a ignorat solicitarea transmisăde Erevan încă din septembrie 2022 ca aliații din OTSC să îi vină în ajutor în contextul agresiunii azere împotriva sa.

În afară de Armenia și Rusia din OTSC mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tajikistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău