Armenia: 25.000 de persoane manifestează în prima zi a apelului la grevă generală lansat de opoziție

  • 22 Decembrie 2020 21:00
Armenia: 25.000 de persoane manifestează în prima zi a apelului la grevă generală lansat de opoziție

Circa 25.000 de persoane au demonstrat marți la Erevan, capitala Armeniei, pentru a cere demisia premierului Nikol Pașinian, aflat sub presiune după înfrângerea țării în conflictul cu Azerbaidjan din Nagorno-Karabah, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Această manifestație are loc în prima zi a apelului la grevă generală lansat de opoziție.

În jurul prânzului, manifestanții erau adunați în frig la sediul guvernului, lângă mai multe ministere și în apropierea biroului procurorului general, potrivit unei corespondente a AFP de la fața locului.

"Acest guvern nu mai este al nostru. Deciziile sale nu sunt legale și deci el trebuie să plece", a declarat una dintre figurile de prim-plan ale opoziției, Ișahan Sagatelian, promițând o victorie "foarte curând".

"Nikol, trădătorule!", a scandat mulțimea, agitând drapele armene și ale regiunii Nagorno-Karabah. Numeroși manifestanți au decis să nu meargă la serviciu, la apelul opoziției.

"Nu putem să dăm înapoi și să schimbăm ceea ce s-a făcut. Dar el (Nikol Pașinian) trebuie să plece pentru ca să începem un nou capitol", a spus Sarghis Hairapetian, un informatician de 34 de ani.

Potrivit lui Ghegham Manukian, din partidul Federația revoluționară armeană, angajații metroului din Erevan li s-au alăturat greviștilor. În ajun, un sindicat de la universitatea din capitală a făcut și el apel la oameni să se alăture mișcării greviste.

Opoziția încearcă să obțină plecarea lui Pașinian, în vârstă de 45 de ani, venit în fruntea guvernului în urma unei revoluții pașnice în 2018, după înfrângerea forțelor armene în fața armatei Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah.

La începutul lunii, 17 partide i-au dat premierului termen până la 8 decembrie pentru a demisiona, un ultimatum respins de acesta.

Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei pe 9 noiembrie, consfințind importante câștiguri teritoriale pentru Azerbaidjan după șase săptămâni de conflict în Nagorno-Karabah, enclavă majoritar armeană dar recunoscută pe plan internațional ca parte a Azerbaidjanului, disputată de decenii. Aceasta a supraviețuit, dar teritoriul i-a fost redus.

Potrivit ultimelor bilanțuri oficiale, cel puțin 6.000 de persoane din cele două tabere, printre care zeci de civili, au fost ucise în acest scurt război.

Luni, manifestanții l-au forțat pe Nikol Pașinian să pună capăt prematur unei vizite prevăzute în sudul Armeniei, în apropierea frontierei cu Azerbaidjan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău