Armele cu rază lungă de acțiune ar putea aduce Kievului noi pierderi teritoriale, amenință Moscova

  • 06 Iunie 2022 17:59
Armele cu rază lungă de acțiune ar putea aduce Kievului noi pierderi teritoriale, amenință Moscova

Moscova a avertizat luni că livrările occidentale de arme cu rază lungă de acțiune către Kiev va obliga Rusia să respingă forțele ucrainene și mai departe de frontierele sale, relatează Reuters, care comentează că, în esență, aceasta crește riscul unor potențiale pierderi teritoriale de către Ucraina în urma invaziei ruse.

Avertismentul a fost lansat de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, potrivit căruia cu cât această rază de acțiune va mai lungă, cu atât Rusia va respinge mai departe de granițele sale forțele ucrainene, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Cu cât raza de acțiune a acestor sisteme ce vor fi livrate va fi mai lungă, cu atât mai departe îi vom respinge pe naziști de la acea linie de la care pot veni amenințările la adresa vorbitorilor de limba rusă și a Federației Ruse", a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Moscova, numind forțele ucrainene drept "naziste".

Președintele rus Vladimir Putin avertizase și el cu o zi în urmă că Moscova va lovi noi ținte dacă țările occidentale vor furniza rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, considerând că livrările actuale de arme urmăresc "prelungirea conflictului".

De la începutul agresiunii sale militare, pe care o numește "operațiune militară specială", Rusia a afirmat în repetate rânduri că vizează curățarea Ucrainei de ceea ce ea numește drept "naziști". Kievul și aliații ei occidentali susțin că astfel de afirmații nu sunt decât "ficțiune", iar Ucraina luptă pentru supraviețuirea ei împotriva unei acaparări de teritoriu într-un război imperialist declanșat de Rusia.

Aceste declarații intervin la câteva zile după ce SUA și-au anunțat decizia de a livra Ucrainei lansatoare de rachete multiple HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), cu o rază de acțiune de circa 80 km.

Experți militari subliniază că această rază este ușor superioară sistemelor similare rusești, ceea ce ar permite forțelor Kievului să lovească artileria adversă, rămânând în afara ripostei acesteia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat de altfel pe Twitter că a avut luni o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson pentru "un nou pachet consolidat" de asistență militară britanică, care va include și sisteme de rachete cu lansare multiplă M270.

Raza de acțiune a sistemelor de rachete depinde de munițiile folosite în ele. Sistemele HIMARS au o rază de acțiune maximă de aproximativ 300 km (185 mile) sau mai mult, dar rachetele furnizate de Statele Unite Ucrainei au o rază de acțiune de puțin peste 40 mile (64 km) - dublu față de raza de acțiune a obuzierelor pe care le-a furnizat deja, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău