Arme chimice în Siria: Rusia "nu recunoaște" întărirea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

  • 28 Iunie 2018 12:17
Arme chimice în Siria: Rusia

Rusia "nu recunoaște" întărirea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), abilitată de acum să-i desemneze pe utilizatorii acestor arme în Siria, a afirmat joi un înalt diplomat rus, întrebându-se cu privire la viitorul Convenției internaționale asupra acestei chestiuni, informează AFP, citată de Agerpres.

„Perspectivele și viitorul acestei convenții devin foarte vagi. Desigur, nu recunoaștem ca fiind legitime activitățile acestui nou așa-zis mecanism de arbitraj. Și vom trage concluzii serioase din ceea ce s-a întâmplat", a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, pentru agenții de presă ruse.

În timpul unui vot în spatele ușilor închise, la Haga, sediul OIAC, 82 de țări au votat în favoarea unei rezoluții înaintate de Marea Britanie cu susținerea Franței și SUA, iar 24 s-au opus.

Suspectat că a folosit recent substanțe toxice, regimul de la Damasc s-a opus ferm acestei rezoluții. Aliatul său rus, prezent militar în Siria din septembrie 2015 și acuzat că l-a otrăvit pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie - acuzație pe care Moscova o respinge vehement - s-a opus de asemenea rezoluției.

Acest vot "dă o mare lovitură Convenției și OIAC", a denunțat Riabkov, prezicând "consecințe dificile". "Perspectivele și viitorul acestei convenții devin foarte vagi", a adăugat Riabkov, însărcinat cu probleme de neproliferare a armelor de distrugere în masă.

După vot, ambasadorul Rusiei la Haga, Aleksandr Șulghin, a comparat OIAC cu nava Titanic "care se scufundă". Întrebat despre posibilitatea ca țara să se retragă din această organizație, el a răspuns că "toate opțiune sunt pe masă".

Pentru Moscova, OIAC este o organizație "pur tehnică" care nu se poate substitui Consiliului de Securitate al ONU.

În viitorul apropiat, OIAC trebuie să dea publicității un raport asupra presupusului atac cu gaz sarin și clor din 7 aprilie, din Douma, lângă Damasc. De mai multe ori Moscova a dat asigurări că atacul de la Douma a fost pus în scenă de Căștile Albe, salvatori voluntari sirieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău