Armata ucraineană susține că a îndepărtat marina rusă la 100 de kilometri de coasta Ucrainei la Marea Neagră

  • 06 Iunie 2022 18:10
Armata ucraineană susține că a îndepărtat marina rusă la 100 de kilometri de coasta Ucrainei la Marea Neagră

Armata ucraineană a declarat luni că a reușit să îndepărteze flota rusă la peste 100 kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, unde navele rusești efectuează de mai multe săptămâni o blocadă navală, relatează EFE și AFP, citate de Agerpres.

"Ca rezultat al acțiunilor noastre intense pentru a învinge forțele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federației Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanță de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană", potrivit serviciului de presă al comandamentului naval al forțelor armate ucrainene, citat de Ukrinform.

"Încercând să recâștige controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forțat să-și schimbe tactica: a desfășurat sisteme de rachete 'Bal' și 'Bastion' în Crimeea și în regiunea Herson și a redislocat forțe suplimentare în Insula Șerpilor", pe care Rusia a ocupat-o din prima zi a invaziei, menționează comandamentul naval ucrainean.

Ocupanții ruși au desfășurat sisteme de rachete modernizate, stații de război electronic și alte echipamente în Insula Șerpilor, declarase la 1 iunie purtătorul de cuvânt al Comandamentului operațional 'Sud' al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, citat de publicația ucraineană Zerkalo nedeli.

Aceasta ar putea asigura forțelor ruse o posibilă desantare a grupurilor de recunoaștere și de sabotaj pe coasta Odesei sau o bombardare masivă a acesteia, afirmase el, adăugând că, la ora actuală, nu sunt semne de pregătire pentru o debarcare a invadatorilor, dar nu sunt excluse încercări de apropiere și de debarcare a unor grupuri de recunoaștere și de sabotaj pe coastele Odesei sau la gurile Dunării.

Intensificarea activității Rusiei în Insula Șerpilor capturată face posibilă blocarea coastei ucrainene și împiedică restabilirea comerțului maritim, inclusiv exportul de cereale ucrainene, notează la rândul său luni Ministerul britanic al Apărării, citat de Zerkalo nedeli.

De la pierderea crucișătorului 'Moskva' în aprilie, forțele ruse au instalat probabil numeroase mijloace de apărare antiaeriană pe Insula Șerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sisteme SA-15 și SA-22, potrivit serviciului de informații militare britanic.

Este probabil ca aceste arme să fie menite să ofere apărare antiaeriană navelor ruse care operează în zona Insulei Șerpilor, potrivit acestuia.

"Grupul de aproximativ 30 de nave și submarine ale Federației Ruse continuă să blocheze navigația civilă", indică Ministerul ucrainean al Apărării pe contul său din Telegram.

"Am privat Flota rusă din Marea Neagră de controlul total asupra părții de nord-vest a acestor ape, devenită 'o zonă gri', completează Comandamentul naval ucrainean în declarația sa.

Potrivit Kievului, totuși "amenințarea cu rachete rusești dinspre mare rămâne". De asemenea, navele ruse continuă să "blocheze navigația civilă" în această zonă, potrivit acelorași surse.

Blocada navala a porturilor ucrainene suscită temeri privind apariția unei crize alimentare mondiale, în condițiile în care exporturile de cereale din Ucraina sunt blocate, iar prețurile mondiale în domeniu au explodat, notează AFP.

Chiar dacă Rusia deține o superioritate navală evidentă, forțele ucrainene afirmă că au reușit să scufunde mai multe nave ruse de la începutul războiului, între care în aprilie crucișătorul 'Moskva', nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră. Moscova, la rândul ei, susține că această navă s-a scufundat în urma unui incident la bordul său, amintește agenția franceză de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău