Armata ucraineană își continuă ofensiva la Nikolaev, lângă Herson

  • 15 Noiembrie 2022 13:20
Armata ucraineană își continuă ofensiva la Nikolaev, lângă Herson

Armata ucraineană își continuă ofensiva de recucerire a zonelor ocupate de Rusia în sudul țării și a reușit să preia sub controlul său aproape 50 de așezări în regiunea Nikolaev (Mikolaiv), învecinată cu Herson (sud), a cărei capitală este deja controlată de Kiev, relatează marți EFE.

„Deja putem spune că în 48 de așezări care au fost sub ocupație, livrăm acum ajutor umanitar la capacitate maximă", a declarat marți șeful administrației militare din regiunea Nikolaev, Vitali Kim, citat de media locale.

Responsabilul ucrainean a spus, însă, că în zonele recuperate nu există nici alimentare cu apă, nici electricitate și nici sisteme de comunicații.

În zilele următoare, "forțele de securitate vor avea timp să finalizeze măsurile de stabilizare, astfel încât tehnicienii să poată restabili comunicațiile, semnalul de televiziune și sistemele de distribuire a agentului termic", a declarat Kim.

El a adăugat că cinci camioane cu ajutoare umanitare au fost trimise marți în teritoriul recucerit și a anticipat că aceste așezări vor reveni la normal într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Kim anunțase luni, potrivit agenției ucrainene de presă Unian, că practic întreaga regiune a fost eliberată, cu excepția așa-numitei "limbi Kinburn", o fâșie de nisip din partea de nord-vest a peninsulei cu același nume, între estuarul fluviului Nipru și Marea Neagră, transmite Agerpres.
Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat pe contul său de Twitter plecarea trenului de la Kiev la Nikolaev, primul de la începutul invaziei ruse în 24 februarie.

Nikolaev a fost una dintre regiunile ucrainene cel mai intens bombardate de trupele ruse în încercarea lor de a controla întreaga fâșie de sud a teritoriului ucrainean.

Capitala acestei regiuni este situată la doar 100 de kilometri nord-est de Herson, de asemenea capitala regiunii cu același nume, care a revenit sub controlul ucrainenilor la sfârșitul săptămânii trecute.

Armata rusă a decis să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, comasând forțe de cealaltă parte a Niprului pentru a-și reorganiza forțele și a-și modifica strategia, potrivit Kremlinului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău