Armata ucraineană își continuă înaintarea în provincia rusă Kursk, afirmă Zelenski; orașul Sudja a fost capturat

  • 14 August 18:30
Armata ucraineană își continuă înaintarea în provincia rusă Kursk, afirmă Zelenski; orașul Sudja a fost capturat

Armata ucraineană își continuă înaintarea în regiunea rusă Kursk, a susținut miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în a opta zi a ofensivei ucrainene care a luat prin surprindere armata rusă slab desfășurată în zonă, transmit agențiile AFP și Reuters.

"Continuăm să facem progrese în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unu și doi kilometri în diferite zone", a spus Zelenski într-o înregistrare video pe care a postat-o pe Telegram și în care el apare discutând cu comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, relatează Agerpres.

Acesta din urmă spune că numai miercuri trupele ucrainene au luat peste o sută de prizonieri de război ruși în atacul asupra provinciei Kursk.

De partea sa, armata rusă a susținut miercuri din nou că respinge atacurile ucrainene. Forțele ruse, sprijinite de aviație, drone și artilerie, "au dejucat tentative ale grupurilor mobile inamice de a pătrunde în profunzime în teritoriul rus" și le-au provocat pierderi grele ucrainenilor, spune Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Și comandanții ruși susțin că situația militară în Kursk s-a stabilizat, dar sunt contraziși de bloggerii militari. "Situația este în continuare dificilă", afirmă Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus născut în Ucraina. "Inamicul încă menține inițiativa și, deși o face lent, își crește prezența în regiunea Kursk", adaugă bloggerul.

Ucraina susține că a ocupat peste o mie de kilometri pătrați de teritoriu în provincia Kursk, inclusiv orașul Sudja, de unde televiziunea publică ucraineană a difuzat imagini ce arată soldați ucraineni coborând drapelul Rusiei de pe o clădire oficială și o coloană de vehicule militare ruse calcinate la intrarea în oraș. "Căutarea și distrugerea inamicului în localitatea Sudja s-a încheiat", spune generalul Sîrski în fața președintelui Zelenski în înregistrarea difuzată de acesta.

Rusia a susținut în acest timp că a doborât 117 drone ucrainene în timpul nopții, inclusiv în provincia Kursk, în ceea ce surse ucrainene au descris drept un atac ucrainean masiv asupra aerodromurilor aviației militare ruse ce a avut ca obiectiv degradarea capacității acesteia de a lansa bombe ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă asupra pozițiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.

În acest timp, Rusia a lansat tot în timpul nopții o nouă salvă de drone și rachete asupra infrastructurilor energetice ucrainene, provocându-le noi avarii în diferite regiuni ale Ucrainei.

Bloggeri militari ruși afirmă că se așteaptă la noi mișcări militare surpriză din partea Ucrainei în zilele următoare. Ei au atras atenția asupra faptului că armata ucraineană acționează în provincia Kursk dispersat cu unități mobile de sabotaj dificil de localizat și care pot provoca haos în rândul unităților ruse trimise ca întăriri.

"Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unitățile de luptă ucrainene", a declarat luni o reuniune de criză convocată de președintele rus Vladimir Putin guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov.

Guvernatorul regiunii ruse învecinare Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat stare de urgență în urma bombardamentelor ucrainene în zonele de graniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău