Armata ucraineană a confirmat atacul asupra navei ruse Ivan Khurs. Au fost publicate imagini cu momentul în care o dronă maritimă lovește cu succes ținta

  • 26 Mai 2023 13:14
Armata ucraineană a confirmat atacul asupra navei ruse Ivan Khurs. Au fost publicate imagini cu momentul în care o dronă maritimă lovește cu succes ținta

Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale, scrie defenseromania.ro.

La câteva ore după declarațiile generalului rus Igor Konașenkov, armata ucraineană a publicat o înregistrarea video realizată cu camera uneia dintre dronele maritime utilizate pentru lovirea navei ruse Ivan Khurs. 

Nava de recunoaștere Ivan Khurs a fost atacată pe 24 mai, la ora 5:30, de trei drone navale la 140 de kilometri nord-est de strâmtoarea Bosfor.

În aceeași zi, Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat imagini cu un atac asupra navei Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în timpul căruia una dintre drone a fost distrusă. Serviciul de presă a publicat o declarație potrivit căreia toate țintele au fost interceptate, iar nava a continuat să îndeplinească misiuni în Marea Neagră.

Cu toate acestea, la 25 mai, o altă înregistrare video, realizată de camera de la bordul uneia dintre dronele maritime, a fost publicată pe rețelele de socializare. În imagini se poate observa că rușii încearcă distrugerea acesteia, dar drona lovește pupa navei.

În acest moment, nu se știe cu certitudine care este starea navei și ce daune a reușit să îi provoace drona navală kamikaze. Cu toate acestea, în locul impactului se află compartimentul motorului.

Deocamdată, oficialii departamentului rus de apărare neagă în continuare că nava nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) nu a fost lovită de drone.

Nu este pentru prima dată când navale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) sunt atacate, fiind utilizate drone navale: pe 29 octombrie 2022 a fost publicat un material video cu momentul în care o dronă maritimă (USV) a atacat Fregata 11356R Amiral Makarov, care devenise actuala navă amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră după scufundarea crucișătorului Moskva.

Ucraina intenționează să-si creeze propria flotă de drone maritime kamikaze

Deși la început au existat doar teorii cu privire la dronele care ar fi putut fi folosite, ulterior s-a aflat că atacul asupra Fregatei 11356R Amiral Makarov a fost efectuat de drone ucrainene și că Ucraina intenționează să creeze propria flotă de astfel de drone maritime kamikaze pentru a lupta împotriva navelor Flotei rusești din Marea Neagră. Din câte se pare, ucrainenii au folosit același tip de drona pentru a ataca acum nava Ivan Khurs.

DefenseRomania a scris în toamna anului trecut ca pentru realizarea acestui obiectiv, într-un timp cât mai scurt, Ucraina a demarat o strângere de fonduri pentru primele 10 drone navale militare, folosind platforma UNITED24.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău