Armata rusă pregătește ofensiva în Donețk, Lugansk și Mariupol, unde ucrainenii rezistă eroic împotriva unor forțe covârșitoare ale invadatorilor

  • 06 Aprilie 2022 10:48
Armata rusă pregătește ofensiva în Donețk, Lugansk și Mariupol, unde ucrainenii rezistă eroic împotriva unor forțe covârșitoare ale invadatorilor

Principalele eforturi militare ruse se concentrează de acum pe pregătirea unei ofensive pentru a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Lugansk și Donețk, în estul Ucrainei, și Mariupol, în sud, conform unui buletin actualizat al Înaltului Comandament al armatei ucrainene, citat miercuri de EFE, potrivit Agerpres.

În acest raport, publicat în cea de-a 42-a zi a invaziei ruse în Ucraina, se arată că trupele ruse își continuă ofensiva spre Izium, oraș situat pe râul Donețk, în regiunea Harkov, precum și spre Sloviansk și Barvinkove, în aceeași regiune, care - potrivit analiștilor - sunt orașe-cheie în ofensiva rusă spre Donețk și Lugansk, autoproclamatele republici din estul Ucrainei.

"În direcția Donețk, inamicul încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică a unităților sale și continuă să desfășoare operațiuni de asalt în unele zone", se arată în raport.

Înaltul Comandament ucrainean se referă de asemenea și la situația din orașul Mariupol, port strategic la Marea Azov (sud), supus unor bombardamente intense, și în care trăiesc fără serviciile de bază circa 150.000 de persoane, potrivit autorităților ucrainene.

Mariupolul rezistă eroic împotriva unor forțe covârșitoare ale invadatorilor ruși

"Tentativele de a lua cu asalt Mariupol nu încetează. Apărătorii orașului desfășoară o ripostă eroică de mai bine de 40 de zile împotriva unor forțe covârșitoare ale invadatorilor ruși", blocându-le practic aici, menționează Înaltul Comandament al armatei ucrainene.

Armata rusă a anunțat marți o ofensivă finală pentru a prelua controlul asupra orașului-port după expirarea termenului dat forțelor ucrainene pentru a depune armele și a părăsi urbea în direcția teritoriului controlat de Kiev.

Trupele ruse continuă să bombardeze Mariupolul prin intermediul artileriei și aviației, în timp ce "forțele ucrainene par să opună o rezistență organizată în anumite sectoare ale orașului", precizează cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), un think-tank american.

Rușii au abandonat atacul din Kiev și se concentrează pe sud-estul Ucrainei

Potrivit analizei ISW, trupele ruse continuă să se repoziționeze pentru a-și continua invazia în estul și sudul Ucrainei, după ce au abandonat atacul de la Kiev și "își regrupează unele dintre forțele de luptă retrase din Belarus în Rusia".

"Dar este probabil ca unitățile ruse care s-au retras de lângă Kiev să nu-și poată recupera eficiența de luptă o perioadă de timp", conform acestei analize.

"Operațiunile ofensive ruse la sud-est de Izium spre Sloviansk au continuat la scară mai mică și au înregistrat progrese limitate. Rusia nu a mai încercat să regrupeze concentrări majore de forțe pe această axă, dar continuă să trimită grupuri tactice de batalion separate care să avanseze în mod independent", potrivit analizei institutului citat.

În același timp, ONU a documentat decesul a 1.480 de civili în Ucraina de la invazia Rusiei în data de 24 februarie, cărora li se adaugă 2.195 de civili răniți, a declarat marți în Consiliul de Securitate subsecretarul general al Națiunilor Unite pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, Rosemary DiCarlo, potrivit dpa.

Cu toate acestea, UNHCR consideră că bilanțul real al victimelor este considerabil mai ridicat din cauza numărului mare de cazuri neraportate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău