Armata rusă a primit ordinul să extindă ofensiva asupra Ucrainei, anunță Ministerul rus al Apărării

  • 26 Februarie 2022 18:50
Armata rusă a primit ordinul să extindă ofensiva asupra Ucrainei, anunță Ministerul rus al Apărării

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-și lărgească ofensiva asupra Ucrainei, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile, transmit agențiile internaționale de presă, scrie AGERPRES.

''Astăzi, toate unitățile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcțiile, conform planului ofensivei'', a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării rus, Igor Konașenkov.

Acesta a susținut că separatiștii proruși din estul Ucrainei, sprijiniți de armata rusă, înregistrează ''succese'' și că nave ucrainene au atacat nave militare rusești în Marea Neagră, considerând ''foarte probabil'' ca drone americane de recunoaștere să fi ghidat navele ucrainene, informații neverificate de alte surse.

Rusia a acuzat mai devreme Ucraina, în a treia zi a invaziei rusești, că a zădărnicit un armistițiu refuzând negocierile cu Moscova pe care le acceptase anterior, acuzație la care Ucraina a răspuns că oferta de negociere a Rusiei ar fi fost de fapt un ultimatum.

Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul orașului, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, care a făcut referire la rapoarte ale serviciile de informații.

Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, circa 100.000 de militari ruși sunt la ora actuală pe teritoriul Ucrainei, a cărei armată a opus până în prezent o rezistență puternică forțelor ruse.

Acestea din urmă atacă pe mai multe direcții și au cucerit unele zone ale țării, mai ales în sud și est, dar asaltul așteptat asupra capitalei Kiev încă nu a avut loc, fiind însă înregistrate în timpul nopții atacuri cu rachete asupra orașului și schimburi de focuri.

Rusia a angajat în această invazie peste 50% din forțele masate anterior la frontiera ucraineană, a declarat la rândul său un responsabil al Pentagonului.

''Continuăm să vedem semne ale unei rezistențe ucrainene viabile. Credem că rușii sunt tot mai frustrați de pierderea lor de elan în ultimele 24 de ore, mai ales în nordul Ucrainei'', mai ales că sâmbătă forțele ruse au fost încetinite în ofensiva lor și nu au reușit să preia controlul asupra niciunui oraș ucrainean și nu au câștigat nici controlul asupra spațiului aerian, ceea ce le îngreunează ofensiva la sol pentru că trupele terestre ruse nu pot fi sigure de sprijinul aviației, a rezumat situația acest responsabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău