Armata rusă a preluat controlul integral asupra bastionului ucrainean Vuhledar din regiunea Donețk

  • 02 Octombrie 15:15
Armata rusă a preluat controlul integral asupra bastionului ucrainean Vuhledar din regiunea Donețk

Trupele ruse au preluat controlul complet asupra orașului Vuhledar din estul Ucrainei, un bastion care a rezistat atacurilor intense ale Rusiei de la începutul războiului în 2022, au declarat miercuri bloggeri militari război și mass-media ruse, potrivit Reuters.

Canalele Telegram rusești au publicat o înregistrare video cu soldați agitând drapelul tricolor rusesc deasupra unei clădiri distruse. Orașul, cu o populație de peste 14.000 de locuitori înainte de război, a fost devastat, clădirile de apartamente din epoca sovietică fiind distruse sau transformate în ruine.

Ziarul rusesc Moskovski Komsomoleț scrie că Vuhledar a căzut în cele din urmă după ce ultimele forțe ucrainene din Brigada a 72-a Mecanizată, o unitate renumită pentru rezistența sa, au abandonat orașul târziu marți seara.

Canalul Telegram SHOT și bloggeri de război pro-ruși au confirmat că Vuhledar se află sub control total rusesc, deși deocamdată nu există vreun comentariu oficial din partea armatei ruse sau celei ucrainene.

Un responsabil regional ucrainean declarase marți că trupele ruse ajunseseră în centrul Vuhledar, un oraș minier situat pe o înălțime strategică în estul Ucrainei.

Între timp, Grupul operațional-strategic ucrainean "Hortița" a anunțat pe Telegram că trupele ucrainene s-au retras din Vuhledar, întrucât riscau să fie încercuite.

Decizia de a părăsi orașul a fost luată de înaltul comandament militar ucrainean, notează agenția de presă Unian.

Din august, forțele ruse au avansat în ritmul cel mai rapid din acești doi ani de război în estul Ucrainei, chiar dacă o incursiune ucraineană în regiunea rusă Kursk a încercat să forțeze Moscova să-și redistribuie trupele de pe câmpurile de luptă din Donbas.

Președintele Vladimir Putin a declarat că obiectivul tactic principal al Rusiei este de a cuceri întreaga regiune Donbas din sud-estul Ucrainei. Rusia controlează aproape o cincime din întreaga Ucraină și 80% din Donbas.

De când Rusia și-a trimis armata în Ucraina în februarie 2022, războiul s-a concentrat pe lovituri de artilerie și de drone de-a lungul unui front puternic fortificat de 1.000 de km, implicând sute de mii de soldați de ambele părți.

În pofida incursiunii ucrainene de la începutul lunii august în Kursk, forțele ruse au înaintat spre vest, în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în regiunea Donețk, centrul logistic de la Pokrovsk fiind, de asemenea, o țintă-cheie.

Acestea au capturat orașul Ukrainsk pe 17 septembrie și apoi au încercuit orașul Vuhledar, situat pe un deal, la aproximativ 80 km sud de Pokrovsk, forțând trupele ucrainene să aleagă între retragere sau încercuire.

Rusia a folosit din ce în ce mai mult tactici de tipul "de a prinde în clește" bastioanele ucrainene, forțând retragerea trupelor Kievului. Imagini din zonă arată un bombardament intens al orașului cu artilerie și bombe glisante.

Niciuna dintre părți nu dezvăluie pierderile, ambele spunând că cealaltă a plătit un preț uman ridicat pentru cucerirea orașului asediat, potrivit Reuters.

Cucerirea Vuhledarului, aflat la intersecția câmpurilor de luptă din est și din sud, are un rol semnificativ, întrucât va facilita înaintarea Rusiei care încearcă să spargă liniile defensive ucrainene.

Bloggerii ruși au declarat că Rusia ar putea încerca acum să se îndrepte spre Velika Novosilka, circa 30 km la vest.

Vuhledar se află, de asemenea, în apropierea unei linii de cale ferată care leagă Crimeea - peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014 - de regiunea industrializată Donbas (est), care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk.

La ora actuală, forțele ruse controlează 98,5% din regiunea Luhansk și 60% din regiunea Donețk.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău