Armata rusă a distrus toate bisericile și școlile din orașul ucrainean Avdiivka

  • 18 Decembrie 2023 11:37
Armata rusă a distrus toate bisericile și școlile din orașul ucrainean Avdiivka

Armata rusă a distrus într-o măsură mai mare sau mai mică toate cele 17 centre de învățământ și cinci biserici din orașul ucrainean Avdiivka de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, relevă un raport difuzat luni de Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR), relatează Agerpres.

Datele culese de această organizație non-profit, care analizează imaginile din satelit și informațiile open source pentru a evalua daunele aduse infrastructurii civile ucrainene, indică faptul că Rusia a atacat și nouă din cele 11 centre de sănătate din acest oraș, precum și cele trei supermarketuri mari din localitate.

De la reluarea ofensivei ruse din 10 octombrie 2023, forțele acestei țări "și-au redirecționat atacurile" împotriva acestui oraș de lângă Donețk, în regiunea Donbas, punând "un accent deosebit" pe cele 26 de blocuri de locuințe de aici, notează raportul.

Mai exact, Rusia a atacat unsprezece din cele 26 de blocuri în perioada 10 octombrie - 10 noiembrie și opt între 11 și 21 noiembrie, când CIR a încheiat procedura de culegere a datelor.

Autorii documentului, intitulat "Distrugere în Avdiivka: cartografierea pagubelor aduse infrastructurii civile de la invazie", afirmă că atacul asupra clădirilor înalte din acest oraș din prima linie este cu siguranță menit să împiedice utilizarea lor pe post de poziții de observare.

Cercetătorii au constatat că, de la invazia din februarie 2022, pagubele s-au concentrat în cartierul Himik din oraș care a fost declarat "zonă roșie" pe 27 martie de către guvernul ucrainean, care a ordonat evacuarea acestuia și a restricționat accesul jurnaliștilor.

CIR estimează că 31.000 de civili locuiau în Avdiivka înainte de invazia rusă, dar notează că, potrivit lui Vitalii Barabaș, șeful administrației militare ucrainene, în noiembrie 2023 în oraș mai rămăseseră puțin peste 1.000 de civili.

Avdiivka se află în prima linie a războiului încă din 2014 - anul anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea - când a devenit un simbol al luptei dintre separatiștii proruși și armata ucraineană pe teritoriul Donbasului.

"Costul uman al atacurilor asupra Avdiivka este de netăgăduit, cu pagube substanțiale aduse tuturor sectoarelor critice ale infrastructurii civile", conchide raportul Centrului pentru Reziliență Informațională, care speră să facă lumină asupra situației de la fața locului, în contextul restricțiilor impuse presei.

Potrivit lui Barabaș, peste 154 de civili au fost uciși în atacuri împotriva infrastructurii non-militare de la începutul invaziei orchestrate de Moscova în urmă cu aproape doi ani.

"Este probabil ca, pe măsură ce ofensiva rusă continuă, situația să se înrăutățească în continuare pentru cei care rămân", avertizează CIR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău