Armata României va fi înzestrată Watchkeeper X. Dronele sunt „combat proven” și pot identifica inclusiv submarinele rusești din Marea Neagră

  • 06 Aprilie 2022 14:38
Armata României va fi înzestrată Watchkeeper X. Dronele sunt „combat proven” și pot identifica inclusiv submarinele rusești din Marea Neagră

Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X, în cadrul programului de înzestrare cu drone pentru Armata României, transmite defenseromania.ro.

România va achiziționa 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone Watchkeeper X. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro, potrivit sursei citate.   

Dronele vor fi dotate cu camere cu infraroșu care vor putea identifica orice mișcare de la sol și inclusiv din apă, astfel încât ele pot identifica și submarinele din Marea Neagră, chiar dacă sunt folosite în principal în misiuni de supraveghere. Watchkeeper X are o greutate de aproximativ 550 de kilograme și poate fi operată de pe o pistă semiamenajată cu decolare și aterizare automată.

„Poate avea o încărcătură de 180-200 de kilograme, ceea ce este foarte important”, a precizat Gabriel Călugăru, șeful programului de drone din cadru Aerostar Bacău, într-un interviu pentru TVR. 

Dronele Watchkeeper X au o altitudine de zbor de aproximativ 5.000 de metri și pot atinge o viteză de aproximativ 145 km/h. Ele vor putea fi înarmate.

Watchkeeper are la bază Hermes, diferența dintre ele fiind la partea de senzori.

Dronele Watchkeeper sunt combat proven, fiind folosite cu succes de armata Marii Britanii în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

Pachetul include inclusiv instruire și simulatoare 

Față de dronele britanice, în propunerea Elbit dornele oferite României sunt modernizate cu sisteme noi.

Producția acestora se va face în România.

Ovidiu Buhai, directorul Aerostar Bacău, preciza în cadrul unui interviu acordat Televiziunii Române că în pachet intră și partea de instruire și simulatoare care sunt necesare pentru ca militarii români să poată fi antrenați pentru operaționalizarea Wachkeeper X.

Programul de înzestrare cu drone pentru Armata României este în faza finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău