Armata română va testa în premieră un sistem țintă în Poligonul Capu Midia

  • 20 Mai 2015 11:32
Armata română va testa în premieră un sistem țintă în Poligonul Capu Midia

În premieră, echipamentul de dirijare a tirului va fi testat și pe un avion de cercetare fără pilot construit de specialiști ai Centrului de Cercetare Științifică pentru Armamente din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.

Aparatul de zbor va fi lansat spre largul Mării Negre și se va simula țintirea asupra sa cu un sistem modern și performant de doborâre a țintelor.

Mini-aeronavele Ultra 20, de producție românească, dirijate prin radio, nu au armament la bord, fiind concepute pentru a servi pentru supraveghere video dar și ca ca avioane țintă în timpul tragerilor cu artileria antiaeriană și cu rachetele sol – aer.

Potrivit unor surse militare se va efectua un test de zbor cu drona de producție româneasca după care aceasta va reveni la punctul de decolare.

Ultra 20 au fost deja testat în poligonul Clinceni și testul de mâine va permite o verificare mai dură a performanțelor aeronavei, întrucât ea se va îndepărta la mare distanță de țărm, verificandu-se și capacitatea de comanda la distanță mare.

Avioanele Ultra 20 sunt propulsate de un motor cu benzină care le ridică pană la 1000 de metri altitudine.

La testele de până acum, aparatele au atins 200 de kilometri la oră, a precizat lt. col. Adrian Alexei.

Într-o versiune viitoare, aparatele fără pilot vor zbura cu 500 de kilometri la oră, ceea ce va permite o simulare mult mai buna a țintelor aeriene reale.

Unitatile românești de nivel batalion au fost dotate cu drone de cercetare și recunoastere de tipul Raven, avioane fără pilot ce au fost utilizate în cadrul exercitiului multinational NATO “Combined Resolve 2” care s-a desfășurat în Germania.

Echipamentele, de ultima generație, asigură informarea cu imagini în timp real la nivel tactic și sunt utilizate în principal de subunități ale Brigăzii de informații.

Brigada de Informații a Armatei României este specializată în culegerea de informații de tip imagine în timp real și dispune de drone de tipul Shadow, Scan Eagle și Raven.

În Afganistan aceasta unitate de elita a Armatei României a utilizat 10 drone de tip Scan Eagle și Shadow în sprijinul NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău