Armata Națională a recepționat primul lot de asistență din partea Franței. Ce cuprinde acesta

  • 10 Noiembrie 2023 10:09
Armata Națională a recepționat primul lot de asistență din partea Franței. Ce cuprinde acesta

Primul lot de asistență din partea Ministerului Forțelor Armate al Franței pentru Armata Națională a ajuns la Chișinău. Acesta a fost livrat pe cale aeriană, cu o aeronavă din dotarea Forțelor Aeriene Franceze, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Apărării, ajutorul conține echipament individual, bunuri logistice, armament ușor de infanterie și muniții.

Acesta este primul lot de sprijin din partea Republicii Franceze în contextul consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova și modernizării Armatei Naționale.

Echipamentul, destinat trupelor de infanterie, va asigura compatibilitatea militarilor moldoveni cu armatele statelor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice în cadrul exercițiilor și misiunilor comune.

Asistența vine în rezultatul declarațiilor de sprijin ale președintelui francez Emmanuel Macron, lansate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, desfășurat la 1 iunie, în Republica Moldova, precum și ca urmare a vizitei ministrului francez al apărării Sébastien Lecornu la Chișinău, în luna septembrie curent.

Republica Moldova și Franța cooperează în domeniul apărării în baza Acordului dintre instituțiile de apărare ale celor două state, semnat la Paris, la 15 iulie 1998. Recent, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și omologul său francez, Sébastien Lecornu, au convenit asupra consolidării parteneriatului, prin semnarea unui document bilateral de intenții.

Cele două instituții de apărare vor încheia un nou Acord de colaborare în domeniul militar, după ce miercuri, 8 noiembrie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre cele două instituții.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău