Armata Națională a primit un lot de echipamente de protecție și armament ușor de infanterie, donat de SUA

  • 04 August 2023 16:13
Armata Națională a primit un lot de echipamente de protecție și armament ușor de infanterie, donat de SUA

Armata Națională a recepționat un lot de asistență din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii care conține echipamente de protecție și armament ușor de infanterie. Acesta urmează a fi distribuit în unitățile Armatei Naționale. Bunurile au fost prezentate cadrul unei ceremonii desfășurate în Tabăra Militară 142, anunță Ministerul Apărării, citat de IPN.

Potrivit ministerului, echipamentele recepționate au fost oferite în contextul modernizării Armatei Naționale și sporirii capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat în debutul evenimentului că acordul privind livrarea acestui sprijin a fost încheiat în anul 2019 și vine în sprijinul eforturilor de reformare și modernizare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova, conform standardelor internaționale.

„Sprijinul continuu oferit de partenerii noștri americani demonstrează angajamentul față de procesul de sporire a capabilităților militare ale Armatei Naționale. Lotul recepționat din partea Guvernului SUA completează asistența multilaterală oferită de-a lungul celor peste 30 de ani de cooperare moldo-americană și va contribui la asigurarea unor condiții mai bune de instruire pentru efectivul militar în cadrul exercițiilor, antrenamentelor și misiunilor de menținere a păcii”, a spus Anatolie Nosatîi.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în RM, Laura Hruby, a declarat că această donație simbolizează sprijinul durabil al Statelor Unite pentru poporul Republicii Moldova. „Noul echipament permite Moldovei să-și organizeze, să antreneze și să echipeze mai bine forțele. Prin modernizarea armatei, Moldova este mai bine echipată să-și apere neutralitatea și să promoveze pacea și stabilitatea în regiune”, a spus Laura Hruby.

Prezent la eveniment, congresmanul Doug Lamborn din cadrul Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, a declarat că SUA a oferit în mod constant asistență Moldovei pe segmentul militar. Până în prezent, poporul american a oferit un sprijin în valoare totală de 123 de milioane de dolari SUA, materializat prin donații de echipament și prin instruiri în scopul modernizării Forțelor Armate și sporirea capacității sale de apărare a suveranității statului.

Asistența, în valoare de peste 3 milioane dolari SUA, a ajuns la Chișinău săptămâna curentă, fiind transportată cu o aeronavă din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA. Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfășoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău