Armata israeliană își va relansa proiectul pentru formarea de femei-tanchist

  • 06 Ianuarie 2020 09:55
Armata israeliană își va relansa proiectul pentru formarea de femei-tanchist

Armata israeliană a anunțat duminică reluarea unui program-pilot menit să formeze femei-soldat care să conducă tancuri, după un apel înaintat la Curtea Supremă de către femei care cer să fie recrutate în unități de blindate, informează AFP, preluat de Agerpres.

Programul-pilot, care a fost introdus în 2017-2018, era menit să studieze posibilitatea de a recruta femei în unitățile de blindate și de a permite formarea a zece femei membre de echipaj și două femei comandant de tanc. Acestea din urmă au fost trimise în unitățile lor odată ce testele au fost finalizate.

După o serie de discuții pe această temă, șeful Statului-Major, Aviv Kohavi, a decis să treacă "la un nivel superior în procesul de examinare a integrării de femei membre de echipaj de blindate în misiuni pentru apărarea frontierelor", a informat armata israeliană într-un comunicat, duminică.

Suspendarea acestui program a suscitat critici din partea diferitelor grupuri, care i-au acuzat pe militari că se pliază presiunilor elementelor care pun la îndoială capacitatea femeilor de a suporta exigențele psihice ale serviciului în unitățile de blindate.

Armata a precizat că proiectul-pilot reînnoit, prevăzut pentru acest an, va conține "un program de antrenament adaptat femeilor, punând accent pe sănătate, nutriție și antrenament fizic".

"La sfârșitul fazelor de formare și operaționale, va avea loc o evaluare a situației și vor fi luate noi decizii" cu privire la viitorul acestui program și la participarea femeilor în unități de blindate, a subliniat armata.

Joi, două tinere femei care au urmat ele însele programul-pilot au cerut la Curtea Supremă să oblige armata să le permită să fie femei-tanchist, raliindu-se astfel unui apel similar depus în urmă cu mai multe luni de alte două femei.

Israelul, unde majoritatea cetățenilor sunt obligați să efectueze un serviciu militar de doi ani și opt luni pentru bărbați și de doi ani pentru femei, numără deja unități de infanterie mixte, precum și femei-pilot.

Parlamentul israelian a votat în anul 2000 o lege asupra parității care obligă armata și serviciile de securitate să accepte femei în orice post, exceptând cazurile când se oferă drept refuz un motiv valabil.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău