Armata israeliană anunță că a salvat un ostatic din Gaza

  • 27 August 18:30
Armata israeliană anunță că a salvat un ostatic din Gaza

Armata israeliană a anunțat marți că l-a salvat, în cursul „unei operațiuni complexe” desfășurate în sudul Fâșiei Gaza, pe Kaid Farhan Alkadi, un beduin din sudul Israelului, care fusese luat ostatic și dus în teritoriul palestinian, relatează AFP.

„Armata și Shin Bet, serviciul de informații interne al Israelului, „l-au salvat pe ostaticul Kaid Farhan Alkadi, de 52 de ani, din Rahat”, un oraș beduin din deșertul Negev, „care a fost răpit de organizația teroristă Hamas și dus în Fâșia Gaza pe 7 octombrie”, a precizat armata într-un comunicat, potrivit News.ro.

Armata nu a dat alte detalii despre operațiune, invocând „siguranța ostaticilor, a forțelor militare și a securității naționale”.

Kaid Farhan Alkadi lucra ca agent de securitate în kibbutzul Magen, la granița cu Fâșia Gaza, când a fost răpit pe 7 octombrie 2023, potrivit Forumului familiilor ostaticilor.

„Starea sa de sănătate este bună și a fost transferat la un spital israelian”, a declarat David Mencer, un purtător de cuvânt al guvernului israelian.

Președintele israelian Isaac Herzog a salutat „salvarea reușită” și a descris eliberarea sa drept un „moment fericit pentru statul Israel și societatea israeliană”, potrivit unui comunicat al biroului său.

Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 104 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de către armată.

„Ceilalți ostatici nu își pot permite să aștepte un nou miracol de acest fel (...), un acord negociat este singura cale de urmat”, a pledat marți Forumul familiilor ostaticilor.

„Facem apel la comunitatea internațională să mențină presiunea asupra Hamas pentru a accepta acordul și a elibera toți ostaticii”, se adaugă în comunicat.

Negocierile sunt în curs de desfășurare între Israel și Hamas prin intermediul mediatorilor - Qatar, Egipt și SUA - pentru a obține o încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul deținuților palestinieni.

Războiul a fost declanșat de atacul din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.199 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale. Represaliile israeliene au făcut cel puțin 40.476 de morți în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului Hamas, și au provocat un dezastru umanitar și sanitar în teritoriul asediat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău