Armata franceză a testat în premieră o rachetă de croazieră lansată de pe un submarin

  • 21 Octombrie 2020 09:35
Armata franceză a testat în premieră o rachetă de croazieră lansată de pe un submarin

Franța a efectuat marți, pentru prima dată, un test cu rachetă de croazieră de pe un submarin, conform unui comunicat de presă al ministerului francez al apărării, transmite AFP, citată de Agerpres.

Suffren, o nouă generație de submarine nucleare de atac (clasa Barracuda) a efectuat „cu succes” acest test de lansare a unei rachete de croazieră navală (MdCN) în largul localității Biscarrosse din departamentul Landes situat în sud-vestul Franței.

„Acest succes conferă o nouă capacitate strategică marinei noastre și o plasează printre cele mai bune din lume”, a salutat premiera ministrul forțelor armate Florence Parly.

„Forțele submarine franceze puteau până acum să lovească submarine și nave de suprafață. Acum pot distruge infrastructură terestră grea pe o distanță lungă”, a adăugat ea.

Franța se alătură astfel cercului închis din care fac parte state echipate cu rachete navale de croazieră, precum Tomahawk, racheta americană care a devenit cunoscută după războiul din Golf din 1991.

Cu o autonomie de o mie de kilometri, MdCN este destinată să atingă obiective situate în profunzimea teritoriului inamic, precum centre politice, structuri antiaeriene sau radare.

Racheta este complementară celei de croazieră aeropurtate și până acum se afla în dotarea fregatelor europene multi-misiune FREMM.

„Capacitatea sa de a opera de pe un submarin permite să planeze asupra adversarului amenințarea constantă și nedetectată a unui atac de pe mare”, a subliniat ministrul francez al forțelor armate.

Suffren este primul dintr-o serie de șase noi submarine de atac cu propulsie nucleară, mai discrete și mai bine dotate cu armament. Livrarea către marina franceză este prevăzută pentru sfârșitul anului 2020, urmând să devină operabil în 2021.

Clasa Barracuda va înlocui cele șase submarine din clasa Ruby date în funcțiune la începutul anilor 1980.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău