Armata de tancuri de elită a Rusiei, desemnată cu apărarea Moscovei în caz de război cu NATO, a suferit pierderi grele la Harkov

  • 13 Septembrie 2022 18:41
Armata de tancuri de elită a Rusiei, desemnată cu apărarea Moscovei în caz de război cu NATO, a suferit pierderi grele la Harkov

Printre trupele ruse care s-au retras în dezordine din zona Harkov, ca urmare a contraofensivei de succes a armatei ucrainene în regiune, se numără și elemente ale Armatei 1 de Gardă Tancuri, subordonată Districtului Militar Vest al armatei ruse. Armata 1 de Gardă Tancuri, care are misiunea principală de apărare a Moscovei în caz de război al Rusiei cu NATO, a suferit însă pierderi grele în Ucraina iar capacitatea sa de luptă a fost serios slăbită, informează Ministerul Britanic al Apărării.

„Unele din elementele forțelor ruse retrase din regiunea Harkov în ultima săptămână fac parte din Armata 1 de Gardă Tancuri (1 AGT), subordonate Districtului Militar Vest (al armatei ruse). 1 AGT a suferit pierderi grele în faza inițială a invaziei în Ucraina și nu fusese pe deplin refăcută înaintea contraofensivei ucrainene de la Harkov”, se arată într-o analiză publicată marți pe contul de Twitter al Ministerului britanic al Apărării.
Armata 1 de Gardă Tancuri este una din cele mai prestigoase unități ale Rusiei, alocată special pentru apărarea Moscovei și care are inclusiv sarcina de a conduce o eventuală contraofensivă în caz de război cu NATO.

În acest moment, atât această armata de Gardă, cât și alte forțe militare convenționale pe care Rusia s-ar baza în cazul unui conflict cu Alianța Nord-Atlantică sunt extrem de slăbite și degradate, în urma războiului din Ucraina. Federației Ruse are nevoie, în acest moment, de mai mulți ani pentru a-și reface toate aceste trupe la capacitatea lor inițială. Rușii au pierdut peste 1.000 de tancuri (distruse, abandonate sau capturate de forțele Kievului), după șase luni și jumătate de război în Ucraina.

Practic, rușii au pierdut peste o treime din numărul tancurilor aflate în dotare, în condițiile în care la începutul invaziei în Ucraina, forțele Moscovei aveau „pe hârtie” un total de 2.800 de tancuri operaționale, conform estimărilor Centrului pentru Studii Strategice din SUA.

Informația a fost publicată pe blogul militar Oryx, care s-a specializat în agregarea tuturor informațiilor provenite din surse deschise (în special fotografii și înregistrări video postate pe rețelele sociale) referitoare la pierderile de echipament și tehnică militară, atât ucrainene, cât și rusești. Astfel, doar din analiza imaginilor publicate au fost contabilizate „vizual” un număr de 1.087 tancuri pierdute de armata rusă în Ucraina până la data de 13 septembrie. Dintre acestea, 654 au fost complet distruse, 44 au fost avariate, 51 au fost abandonate și 338 capturate de armata ucraineană. Peste jumătate din aceste pierderi au fost provocate în primele 50 de zile ale războiului.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău