Armata Columbiei anunță uciderea unui important lider de gherilă

  • 15 Mai 2020 11:01
Armata Columbiei anunță uciderea unui important lider de gherilă

Forțele aeriene ale Columbiei au bombardat joi o tabără a grupării de gherilă Armata de Eliberare Națională (ELN), ucigându-l pe unul dintre cei mai căutați lideri ai acesteia, a anunțat ministrul columbian al apărării, Carlos Holmes Trujillo, informează vineri dpa.

Oficialul regional Carlos Feliz a cifrat la 22 numărul de membri ai gherilei uciși, însă Holmes Trujillo a menționat doar uciderea liderului cunoscut drept Mocho Tierra și a altor trei "teroriști".

Atacul a avut loc într-o zonă rurală din districtul Montecristo din nordul Columbiei. El l-a țintit pe Mocho Tierra, care a condus trei fronturi ale ELN, a spus Trujillo.

Se consideră că Mocho Tierra a plănuit atacuri împotriva poliției și armatei, potrivit postului de televiziune Caracol. De asemenea, se presupune că el a organizat transporturi de cocaină, traficată de ELN.

Potrivit lui Holmes Trujillo, Mocho Tierra a gestionat venituri din traficul ilegal de droguri și din mineritul ilegal, care le asigurau membrilor gherilei circa 4 miliarde de pesos (1 milion de dolari) pe lună.

Se estimează că ELN are mai mult de 2.000 de combatanți.

Guvernul Columbiei a semnat un acord de pace cu cea mai importantă gherilă a țării, FARC, în 2016. Însă președintele Ivan Duque, conservator, a refuzat să continue negocierile cu ELN până când gruparea nu-și suspendă unilateral activitățile violente.

ELN a declarat un armistițiu unilateral începând din aprilie din cauza pandemiei de COVID-19, însă nu l-a extins. Gruparea a atacat în repetate rânduri oleoducte și de asemenea a luptat împotriva armatei și disidenților FARC în regiunea Cauca din sud-vestul Columbiei.

ELN a revendicat atacul asupra academiei de poliție din Bogota din ianuarie 2019, în urma căruia au murit 22 de studenți, spulberând speranțele că negocierile ar putea fi reluate în viitorul apropiat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău