Armata americană trimite tancuri în România și alte țări din Europa de Est

  • 27 Noiembrie 2014 17:20
Armata americană trimite tancuri în România și alte țări din Europa de Est

Armata americană intenționează să trimită aproximativ 150 de tancuri și vehicule blindate în mai multe state membre ale NATO, o parte dintre acestea urmând a fi staționate în țări din Europa de Est, printre care România, pentru a participa la exerciții.

Acest proiect face parte din operațiunea 'Atlantic Resolve', destinată să ofere siguranță statelor baltice și Poloniei, îngrijorate de manevrele Rusiei, în special în Ucraina.

În afară de desfășurarea acestor blindate, la sol vor fi trimise regulat trupe pentru o perioadă de câteva luni care să participe la exerciții comune în țările respective.

Aproape 50 de blindate sunt deja pe teren, iar peste o sută de tancuri Abrams M1 și vehicule de luptă Bradley vor fi 'pre-poziționate' în Germania și eventual în alte locuri, când trupele americane vor conduce exercițiile comune cu soldați ai partenerilor din Alianța Nord-Atlantică, a precizat generalul american Ben Hodges, în prezent staționat în Estonia.

'Trupele vor veni pentru a participa la exerciții, apoi se vor întoarce acasă. Echipamentul va rămâne pe loc', a adăugat acest general-locotenent aflat de trei săptămâni la comanda trupelor americane din Europa.

Acest aranjament prezintă avantajul că este 'mult mai economic' decât trimiterea tancurilor și vehiculelor blindate peste Atlantic înainte de fiecare exercițiu, a subliniat generalul Ben Hodges.

Peste câteva zile, el urmează să anunțe cum vor fi repartizate aceste tancuri și vehicule armate printre țările din Europa de Est membre ale NATO.

'Voi examina diferite opțiuni, cum ar fi distribuirea acestor echipamente în loturi reduse, pentru mărimea unei companii sau a unui batalion, poate în țările baltice, Polonia, România sau Bulgaria', a afirmat el.

Statele Unite dispun de 29.000 de soldați staționați în permanență în Germania, Italia și în Belgia, însă Washingtonul a majorat numărul soldaților desfășurați temporar în regiune pentru a transmite un semnal Rusiei și partenerilor din cadrul NATO.

Anexarea Crimeii la Rusia și sprijinul acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei au stârnit serioase îngrijorări într-o regiune aflată multă vreme sub jugul sovietic. Din acest motiv, sosirea trupelor americane în mai multe țări ale Alianței a fost deosebit de bine primită, a ținut să menționeze generalul Ben Hodges.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău