Armata americană consideră că Turcia ar putea transmite Rusiei date despre avioanele F-35

  • 23 Iunie 2018 07:44
Armata americană consideră că Turcia ar putea transmite Rusiei date despre avioanele F-35

Transferul către turci a avionului F-35 poate duce la o scurgere accidentală sau deliberată a datelor referitoare la aceste aeronave către partea rusă. Conform CNN, astfel de temeri sunt exprimate la Pentagon.

Unul dintre reprezentanții sai a reamintit că Turcia va achiziționa sisteme anti-rachete S-400 din Rusia. Aceste sisteme, mai ales dacă sunt integrate în sistemul de apărare aeriană din Turcia, vor putea să colecteze „informații critice” despre F-35, după care aceste date să poată fi transferate Moscovei, menționează Pagina de Rusia

Îngrijorarea armatei americane este împărtășită și de Senat. „F-35 este cel mai avansat avion militar al NATO, iar în cazul în care Turcia nu renunță la achiziționarea de S-400, aceste sisteme antiaeriene vor permite rușilor sa obțina informații cu privire la cele mai bune metode de atac ale F-35“ – spune Chris Van Hollen, senator democrat din Maryland. De asemenea el a apreciar ca ”nebunie totala” posibilitatea ca informațiile despre caracteristicile tehnice ale F-35 sa ajunga la ruși.

Împreună cu alți senatori, Hollen intenționează să continue eforturile de a bloca transferul F-35 catre Ankara. Joi, 21 iunie, la doar câteva minute după ce primele avioane au fost transferate oficial Turciei (ramanand totusi pe sol american pentru instructajul pilotilor turci – n.r.), un grup de parlamentari americani a inițiat un amendament la proiectul de lege privind bugetul militar.

Acest amendament ar interzice Departamentului de Stat, operațiunilor externe și altor programe aferente „sa transmita sau sa faciliteze transmiterea de F-35 către Turcia, atâta timp cât secretarul de stat nu confirmă că Ankara va refuza să cumpere sistem de apărare antiaeriana din Rusia”.

Dacă amendamentul este adoptat, Turciei îi va fi mai dificil să obțină avioanele de luptă care se află încă pe teritoriul SUA. Piloții turci sunt instruiți acolo, cursuri care pot dura între un an si doi ani, ceea ce înseamna ca eforturile Congresului de a bloca transferul F-35 încă mai poate să-și atingă scopul, afirma CNN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău