ARHIVE | Margaret Thatcher se gândea să revendice dreptul britanicilor asupra ''munților de unt'' din Europa

  • 24 Iulie 2018 12:13
ARHIVE | Margaret Thatcher se gândea să revendice dreptul britanicilor asupra ''munților de unt'' din Europa

Fostul premier britanic Margaret Thatcher pusese ochii pe "muntele de unt" și alte stocuri de alimente din Europa ca alternativă la proviziile de urgență ale Marii Britanii, relevă documente oficiale făcute publice de Arhivele naționale, citate marți de Press Association.

Potrivit acestor documente, la scurt timp după alegerea sa ca premier, în 1979, dna Thatcher a fost avertizată de ministrul de atunci al agriculturii, Peter Walker, că guvernul laburist anterior a subțiat stocurile destinate situațiilor de urgență cum ar fi războiul sau catastrofele naturale "și din păcate nu le-a umplut la loc", iar costul refacerii acestor provizii s-ar ridica la 14 milioane de lire.

Margaret Thatcher a apreciat atunci că o soluție mai eficientă din punct de vedere al costurilor ar fi recurgerea la faimoasele stocuri de alimente ale Comunității Economice Europene, acumulate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a susține prețurile.

"Înțeleg că în Europa există munți de unt, surplusuri de zahăr și stocuri de carne de vită. Ale cui sunt acestea?" - s-a întrebat în replică Thatcher. "Cum cea mai mare parte a finanțării lor vine de la noi, nu ne putem revendica dreptul asupra unei părți din ele, fără să fim nevoiți să plătim? Alternativ, existența acestei surse de rezerve nu reduce necesitatea să ne facem propriile depozite?" - i-a scris premierul ministrului.

Acesta și-a exprimat însă îndoiala față de o astfel de soluție, răspunzându-i lui Thatcher că, deși este încrezător că Marea Britanie va putea folosi stocurile de intervenție în caz de urgență, nu trebuie să le acorde o "importanță exagerată".

"Faptul că PAC a generat ample excedente la un cost ridicat pentru Marea Britanie nu înseamnă neapărat că Marea Britanie dispune de stocuri ample: de fapt, singurul stoc de intervenție consistent de care dispune în prezent Regatul Unit este cel de unt", a precizat ministrul.

În orice caz, la doi ani după acest schimb de replici, politica oficială a Londrei în acest sens s-a schimbat radical, miniștrii grăbindu-se să vândă restul stocurilor de alimente, în cadrul agendei de privatizări susținute de Margaret Thatcher, notează PA.

Sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,96
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:0,45 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău