Arhipeleagul Filipine, lovit de o furtună tropicală înaintea unui taifun puternic așteptat vineri

  • 09 Septembrie 2021 15:20
Arhipeleagul Filipine, lovit de o furtună tropicală înaintea unui taifun puternic așteptat vineri

O furtună tropicală însoțită de precipitații abundente a lăsat în urmă un mort și cel puțin 17 dispăruți în Filipine, au anunțat autoritățile joi, înaintea unui taifun puternic așteptat vineri, informează AFP, potrivit Agerpres.

Furtuna tropicală Conson a lovit luni provincia Eastern Samar (centru-est), înainte de a slăbi din intensitate în timpul trecerii peste arhipelag, aproximativ 10.000 de persoane fiind nevoite să evacueze locuințele, conform Centrului Național pentru Managementul Dezastrelor.

O persoană s-a înecat în provincia insulară Marinduque (centru), a indicat Mark Timbal, purtătorul de cuvânt al acestei agenții naționale.

Furtuna ar fi provocat alte două decese în provincia Masbate, situată de asemenea în centrul arhipelagului, informație care nu a fost însă confirmată de autorități.

Alte cel puțin 17 persoane, majoritatea pescari, sunt date dispărute.

Reprezentanți din cadrul poliției și oficiali au anunțat miercuri informații preliminare, conform cărora șase persoane și-au pierdut viața în Filipine după ce taifunul Conson a lovit coasta de est a țării, unde ploile abundente au provocat inundații și alunecări de teren.

Provinciile situate în zona regiunii Manila, precum și părți ale arhipelagului central au fost afectate de inundații.

Aceste ploi abundente și inundații preced sosirea taifunului Chanthu, însoțit de vânt cu viteze de până la 195 km/h și care se deplasează spre nord-estul extrem al țării după traversarea Mării Filipinelor.

Potrivit prognozelor meteorologice, Chanthu urmează să treacă vineri prin apropierea provinciei Cagayan, unde va aduce ploi abundente și ''uneori torențiale'' înainte de a se îndrepta spre Taiwan, în nord.

În regiunile cele mai vulnerabile, reprezentanții Protecției Civile locale au declarat pentru AFP că recomandă evacuarea ''tuturor celor care locuiesc în construcții ușoare''.

Arhipelagul Filipine este lovit, în medie, de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit țara a fost Haiyan, care a lăsat în urmă peste 6.300 de morți și peste 4 milioane de persoane strămutate, în noiembrie 2013. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău