Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor: Lucrarea noastră este de a menține vie identitatea de neam, credință și cultură românească
-
14 Octombrie 2021 12:55
Lucrarea bisericii din Basarabia este de a menține vie identitatea de neam, credință și cultură românească, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, într-un interviu pentru TVR Moldova.
Pe 14 octombrie, creștinii din Basarabia cinstesc sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea amintește o minune care a avut loc la Constantinopol în secolul al IX-lea: apariția Sfintei Fecioare Maria în fața ascetului Andrei și celebrează protecția oferită creștinilor de Maica Domnului.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a vorbit și despre anul 2021, declarat de Biserica Ortodoxă Română drept an al Pastorației Românilor din afara României, și rolul bisericii în păstrarea unității de neam.
„Biserica a fost dintotdeauna o păstrătoare a tradițiilor neamului. Ea a fost prezentă pe parcursul istoriei la toate evenimentele semnificative care au format poporul român. Diaspora Patriarhiei Române reprezintă o punte între casă și alte meleaguri. Desigur, Noi în Basarabia suntem acasă, căci suntem parte din trupul cel mare al României. Lucrarea noastră este de a menține vie identitatea noastră de neam, credință și cultură românească”, a declarat Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.
Tot astăzi, 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. ÎPS Petru îndeamnă credincioșii să ia exemplu de bun comportament și să-i dea ascultare Sfintei.
„Din viața Sfintei Cuvioase Parascheva aflăm că de la o vârstă foarte fragedă frecventa biserica din localitate. În acest context, auzind cuvintele Evangheliei „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8,34) și-a împărțit hainele săracilor, arzând în inima ei dorul de desăvârșire. Moștenind o mare avere de la părinți, aceasta a dăruit-o săracilor și s-a retras în pustie. Virtuțile ei au fost: postul, privegherea, rugăciunea neîncetată, milostenia și viața curată”, mai spune acesta.
Mai multe biserici ortodoxe din întreaga lume poartă numele sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului. Primele biserici dedicate acesteia au apărut în Rusia în secolul al XII-lea. Probabil cea mai cunoscută biserică rusă cu acest hram este Catedrala „Sfântul Vasile” din Piața Roșie a Moscovei, care se numește oficial „Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Șanț” sau pe scurt „Catedrala Acoperământului din Șanț”. O altă biserică faimoasă este Biserica Acoperământului din Bogoliubovo, lângă Vladimir, pe râul Nerl. Ambele biserici se află pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, aceasta din urmă făcând parte din grupul Monumentele albe din Vladimir și Suzdal. Există, de asemenea, o biserică închinată Acoperământului Maicii Domnului la Sankt Petersburg.