Arheologii din Lituania au descoperit bima care a aparținut Marii Sinagogi din Vilnius, distrusă de naziști

  • 26 Iulie 2018 20:36
Arheologii din Lituania au descoperit bima care a aparținut Marii Sinagogi din Vilnius, distrusă de naziști

Arheologii din Vilnius, capitala Lituaniei, au descoperit o structură sacră, care a făcut parte dintr-o celebră sinagogă din secolul al XVII-lea.

Marea Sinagogă din Vilnius a fost arsă din temelii de naziști, iar ulterior sovieticii au construit peste ruinele acesteia.

La mai mulți metri sub podeaua unei școli din era sovietică arheologii au descoperit o platformă, cunoscută sub numele de "bima" (podiumul de pe care se citește Tora), construită din cărămizi verzi și maro în timpul epocii baroc. În urmă cu mai bine de trei secole, de pe această platformă au citit rabinii cartea sfântă a iudaismului, Tora.

Vilnius era cunoscut în trecut ca fiind Ierusalimul Nordului, dar comunitatea evreiască de aici a fost exterminată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperirea făcută de arheologii lituanieni i-a adus lacrimi în ochi liderului unei asociații evreiești din Vilnius, Simonas Gurevičius, care a declarat că speră că va fi prima persoană care se va ruga în sinagogă după aproape 80 de ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău