Arheologii au descoperit o cameră intactă în perimetrul palatului lui Nero de la Roma

  • 14 Mai 2019 19:40
Arheologii au descoperit o cameră intactă în perimetrul palatului lui Nero de la Roma

Arheologii au descoperit o cameră intactă, în perimetrul ruinelor palatului împăratului roman Nero, ascunsă sub un deal în apropiere de Colosseum, în incinta Forumului roman (piața publică), conform unui material publicat luni de Live Science, scrie Agerpres.

Arheologii italieni care au realizat descoperirea au susținut că această cameră a rămas neatinsă vreme de aproape 2.000 de ani, fiind probabil amenajată între anii 65 - 68 d.Hr.

Pe pereții incintei, numită de arheologi "Camera Sfinxului", se află desene ale unor creaturi reale sau mitice, printre care și un sfinx. Desenele murale sunt pictate folosind pigmenți cu culori vii, în special roșu, verde și galben și au rezistat în condiții bune trecerii a aproape două milenii. Pe pereții încăperii mai sunt imagini cu centauri, cu semizeul Pan, jumătate om-jumătate țap, dar și cu plante decorative precum și o scenă în care un bărbat înarmat cu o sabie înfruntă o panteră.

Conform arheologilor, așa-numita Cameră a Sfinxului a fost descoperită accidental, în timpul lucrărilor de restaurare a unei camere alăturate. Tavanul boltit al acestei incinte are 4,5 metri înălțime, iar cea mai mare parte a camerei nu a fost încă degajată de pământ și sedimente.

Nero a început să-și construiască uriașul palat, denumit Domus Aurea (casa din aur n.r.) în anul 64 d.Hr., după un devastator incendiu ce a durat 6 zile și a transformat peste două treimi din Roma în cenușă. Arheologii încă descoperă noi camere din Domus Aurea, după secole de săpături (ruinele palatului au fost redescoperite mai întâi în secolul XV), ceea ce nu este chiar surprinzător. Palatul lui Nero se întindea peste 4 dintre cele 7 coline celebre ale Romei și ar fi avut peste 300 de camere.

După sinuciderea lui Nero în anul 68 d.Hr., palatul său a fost jefuit, iar ulterior părți ale sale au fost acoperite cu pământ și deasupra au fost ridicate alte construcții. Una dintre atracțiile majore ale palatului lui Nero, un lac artificial aflat în grădinile din centrul edificiului, a fost acoperit ulterior de Amfiteatrul Flavian - mai cunoscut drept Colosseum - în anul 70 d.Hr.. Instalațiile folosite pentru a aduce apă în lacul lui Nero au fost apoi utilizate pentru a inunda, ocazional, Colosseumul, în cadrul unor celebre reconstituiri ale unor bătălii navale din timpul jocurilor cu gladiatori.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău