Argentina vrea să folosească inteligența artificială pentru „predicția unor viitoare infracțiuni”

  • 06 August 09:46
Argentina vrea să folosească inteligența artificială pentru „predicția unor viitoare infracțiuni”

Președintele Argentinei, Javier Milei, a creat o unitate de securitate dedicată care, în cele din urmă, ar urma să „prezică infracțiunile viitoare”, un anunț care a stârnit indignarea militanților pentru drepturile omului din țară, scrie Le Figaro.

Președintele naționalist de dreapta al Argentinei, Javier Milei, a anunțat, la începutul lunii curente, crearea unei unități de inteligență artificială care are ca misiune utilizarea „algoritmilor de învățare automată” pentru a analiza „date istorice privind criminalitatea”, potrivit The Guardian. Scopul este de a prezice potențialele infracțiuni și atacuri care ar putea avea loc în țară.

Rezoluția care autorizează crearea acestei unități este disponibilă pe site-ul web al Monitorului Oficial al Republicii Argentina. Textul, adoptat la 26 iulie, prevede că Unitatea de inteligență artificială aplicată securității (UIAAS) va fi condusă de directorul pentru criminalitate și afaceri cibernetice. Mai presus de toate, aceasta face parte din poliția federală argentiniană și din forțele de securitate. Misiunea sa este „prevenirea, detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor și a conexiunilor acestora prin utilizarea inteligenței artificiale”.

Ambițiile guvernului argentinian pentru această unitate par să fie considerabile. Președintele se bazează pe tehnologia inteligenței artificiale pentru „monitorizarea rețelelor sociale, a site-urilor, a aplicațiilor și a Dark-Web, în cadrul cercetării infracțiunilor și al identificării autorilor acestora”, se arată la articolul 4 din text. precum și detectarea situațiilor de risc grav pentru securitate, în cadrul Constituției naționale și al legislației în vigoare”.

Tot în vederea efectuării de investigații, inteligența artificială utilizată va putea „să identifice și să compare imagini de pe suporturi fizice virtuale și să analizeze în timp real imagini de pe camere de supraveghere pentru a detecta activități suspecte sau pentru a identifica persoane căutate prin recunoaștere facială”.

Dar guvernul argentinian dorește să meargă mai departe mai ales în ceea ce privește colectarea și prelucrarea datelor. Inteligențele artificiale utilizate în această unitate vor fi bazate pe învățarea automată. Pentru a-și dezvolta capacitățile, acestea vor fi „alimentate” cu o anumită cantitate de date, în special date istorice privind infracțiunile comise în țară. Acest lucru ar trebui să le permită să „prezică viitoarele infracțiuni și să contribuie la prevenirea lor”. Abordarea merge chiar mai departe, deoarece inteligența artificială va avea, de asemenea, acces la date din „diverse surse”, continuă textul, „pentru a crea profiluri ale suspecților sau pentru a identifica legături între diferite cazuri”.

Activiștii pentru drepturile omului sunt îngrijorați

Această rezoluție este îngrijorătoare pentru mulți dintre experții și apărătorii drepturilor omului din țară. Deoarece punctele stabilite în document nu specifică cadrul din spatele acestei utilizări a inteligenței artificiale, unii se tem că anumite grupuri vor fi supuse unei supravegheri în masă. „Supravegherea la scară largă afectează libertatea de exprimare, deoarece încurajează oamenii să se autocenzureze sau să se abțină de la a-și împărtăși ideile sau criticile dacă suspectează că tot ceea ce comentează, publică sau împărtășesc este monitorizat de forțele de securitate”, a declarat Mariela Belski, director executiv al ONG-ului Amnesty International Argentina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău