Argentina se întoarce în timp. Guvernul a introdus un control strict al valutei

  • 03 Septembrie 2019 14:47
Argentina se întoarce în timp. Guvernul a introdus un control strict al valutei

Argentina se întoarce în timp, la începutul secolului, cu o criză financiară profundă. Guvernul a introdus un control strict al valutei pentru a apăra pesos-ul cât mai mult posibil. Țara este, după anumite criterii, în încetare de plăți. Acolo sunt luate măsuri disperate în încercarea de a mai salva economia. Cu șanse minime însă, scrie Digi24.

După o cădere a pesos-ului de 26% doar în august și cu o bursă aflată în vrie, guvernul de la Buenos Aires încearcă să restabilească încrederea în economie, cu un succes discutabil.

Impunerea unui control strict al valuei vine după ce săptămâna trecută, Argentina a anunțat că dorește să amâne scadențele la mai multe împrumuturi externe. Practic, țara nu are resurse să-și acopere datoria pe termen scurt și caută să amâne termenele pentru circa 100 de miliarde de dolari. A fost o rețetă aplicată și în cazul Greciei, unde însă a existat o troică a creditorilor. Din perspectiva Standard and Poor's, această solicitare de amânare a scadențelor reprezintă de facto încetare de plăți.

Agențiile de rating s-au grăbit să declaseze Argentina în ultimele săptămâni, mult în categoria „gunoi”, ceea ce a agravat situația.

Argentina a fost de șase ori în încetare de plăți

Există o istorie a falimentului în Argentina și toți încearcă să fie prevăzători. În istoria sa de stat independent, a cunoscut de șase ori încetarea de plăți, ultima dată acum 18 ani, la finalul unei crize care a dus la o restructurare a datoriei când țara a cerut creditorilor să renunțe la o mare parte din banii pe care țara îi datora.

Frica cea mare este că se va repeta acel scenariu.

Piețele se așteptau la decizii ale guvernului care să introducă o formă de control asupra capitalurilor, dar restricționarea cumpărărilor de valută reprezintă totuși un pas destul de serios. Și sensibil.

Dilema FMI

Astfel de bariere pot pune în pericol acordul cu FMI pe care îl are în desfășurare Argentina, un acord cu o sumă uriașă, 57 de miliarde de dolari. Fondul este însă într-o situație ingrată acum. O întrerupere a acordului va înrăutăți situația și atunci incapacitatea de plată va deveni sigură. FMI nu vrea să fie declanșatorul unei crize de proporții. Deja are o istorie neplăcută. La precedenta criză, din jurul anilor 2000, țara era sub acord cu Fondul și condițiile impuse guvernului, de echilibrare a finanțelor publice, au declanșat o depresiune economică de proporții. Sunt experți care și acum dau exemplu de așa NU ceea ce a făcut FMI în Argentina atunci.

Pe de altă parte, acordul de 57 de miliarde de dolari are șanse slabe să fie dus la bun sfârșit. Cel mai probabil, Fondul va elibera o tranșă de împrumut în această lună, undeva la 9% din împrumutul total, după care va aștepta să vadă mișăcrile interne.

Alegerile care ar putea grăbi spirala căderii

În Argentina urmează o perioadă tumultoasă. Actualul președinte, Mauricio Macri, văzut ca un moderat și un politician prietenos cu mediul de afaceri, a pierdut din popularitate, iar în octombrie va fi scrutin.

Șanse foarte mari le au peroniștii, adepții unei linii mai dure.  Guvernul lui Macri și banca centrala încearcă să mai păstreze un dram de încredere în piețele argentiniene.

Poate lungi boala astfel, dar votul, deja previzibil, poate să grăbească în mod dramatic intrarea pe spirala căderii.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău