Arestații din Ucraina pot plăti cu vouchere pentru condiții mai bune de detenție

  • 28 Iulie 2020 18:12
Arestații din Ucraina pot plăti cu vouchere pentru condiții mai bune de detenție

Ucrainenii aflați în arest preventiv pot cumpăra vouchere în valoare de 72 de dolari pe zi, cu care beneficiază de condiții mai bune de detenție, cum ar fi aer condiționat sau cuptor cu microunde, transmite Reuters.

Voucherele nu trebuie să fie pe numele deținutului care le folosește și pot fi achiziționate de pe site-ul de internet al ministerului justiției de la Kiev. Costul este de maximum 72 de dolari pe zi, pentru celulele din capitală, și mai mic în alte regiuni din Ucraina.

Măsura extinde un program lansat în mai, prin care arestații pot plăti pentru celule mai bune. Cu ajutorul voucherelor, se facilitează depunerea cererilor pentru mutare în condiții de confort sporit.

Ministrul justiției, Denis Maliuska, a declarat agenției Reuters că voucherele pot fi cumpărate de deținuți, pentru utilizare reală, dar și în glumă, pe post de cadouri pentru oficialii suspectați de corupție. ''Nu ne așteptăm ca majoritatea acestor certificate să fie utilizate de persoane închise în aresturi preventive reale'', a spus el într-un interviu, arătând că ''sunt mai mult (...) pentru cei care vor să irite pe cineva, de exemplu un fost sau actual oficial sau pur și simplu un om de afaceri care recurge la scheme gri sau negre de evaziune fiscală''.

Lidera organizației Amnesty International din Ucraina, Oksana Pokalciuk, a contestat programul de vouchere, susținând că justiția nu trebuie ''comercializată''. ''Autoritățile sunt obligate să asigure drepturile omului pentru toți și pentru fiecare, indiferent dacă o persoană poate plăti astfel de servicii sau nu'', a argumentat ea.

Maliuska apreciază însă că astfel de critici sunt greșite: ''Există un minimum de bază asigurat gratuit de stat pentru toți cetățenii ucraineni (...) Însă există și lucruri peste acest nivel care nu pot fi asigurate de stat (...) iar o persoană trebuie să le acopere pe cheltuiala sa''.

Un raport guvernamental american din 2019 descrie condițiile din aresturile și închisorile ucrainene drept ''proaste (...) și uneori prezentând o amenințare gravă la adresa vieții și sănătății deținuților''.

Cu fondurile din schema de plată începută în mai s-au renovat deja trei celule obișnuite din centrul de arest preventiv din Kiev. ''Aici existau ciuperci. Toaleta nu era deloc comodă. În celulă era întuneric. Slavă Domnului, administrația a renovat. E o plăcere pentru un deținut să folosească baia'', spune Danil, unul din arestați.

Săptămâna trecută, în primele ore de la lansare, s-au cumpărat patru vouchere. Ministerul justiției ar putea oferi și tichete-cadou pentru cei care vor să se distreze petrecând o noapte în arest, a anunțat ministrul, precizând însă că mai sunt necesare măsuri pentru garantarea securității oaspeților în astfel de cazuri, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău