Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită. Anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție

  • 26 August 15:52
Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită. Anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție

Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită ieri seara, 25 august, la o zi după ce acesta a fost reținut pe un aeroport din Paris, un mandat de percheziție fiind emis pe numele său de anchetatorii francezi pentru diverse infracțiuni legate de platforma sa de mesagerie criptată, notează AFP, preluată de Agerpres.

Însoțit de garda sa de corp și de asistenta sa, care îl urmăresc în permanență, miliardarul franco-rus de 39 de ani a fost arestat sâmbătă, 24 august, pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, au indicat surse apropiate cazului.

Fondatorul Telegram venea de la Baku și urma să petreacă cel puțin o seară la Paris, unde avea prevăzută o cină, a adăugat o sursă apropiată dosarului.

Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, judecătorul de instrucție din Paris însărcinat cu această anchetă judiciară, a prelungit duminică seara arestul său preventiv. Acesta ar putea dura maximum 96 de ore.

La sfârșitul perioadei, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau adus în fața acestui magistrat în vederea unei eventuale inculpări.

Ofmin, autoritatea franceză responsabilă cu lupta împotriva violențelor contra minorilor, emisese un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov într-o anchetă preliminară pentru diverse infracțiuni precum escrocherie, trafic de droguri, hărțuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului și fraudă, a explicat o altă sursă apropiată dosarului.

De atunci, la o dată nespecificată, a fost deschisă o anchetă judiciară de către unitatea cibernetică (J3) a Junalco (instanța națională de luptă împotriva criminalității organizate), potrivit unei alte surse apropiate cazului.

Anchetele au fost încredințate Unității Naționale Cibernetice (UNC) a Jandarmeriei Naționale și Onaf, Oficiul Național Antifraudă din subordinea Serviciului Vamal, unde a fost plasat în arest.

Justiția franceză îi reproșează lui Pavel Durov că, prin absența moderării conținuturilor pe Telegram și necolaborarea cu anchetatorii, nu a acționat împotriva utilizării delictuale a mesageriei sale de către unii abonați.

Ajunge cu impunitatea Telegram”, a declarat unul dintre anchetatori, mirat că Durov, deși știa că este dat în urmărire în Franța, a decis totuși să vină la Paris.

Poate din sentimentul de impunitate”, a declarat una dintre sursele apropiate cazului.

Pavel Durov nu are nimic de ascuns și călătorește frecvent în Europa”, a asigurat Telegram duminică seara pe propriul canal.

Este absurd să spunem că o platformă sau patronul acesteia sunt responsabile pentru abuzuri, postate pe platforma respectivă”, a adăugat compania.

Telegram respectă legile europene, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale, acțiunea sa de moderare este în norma sectorului”, a mai spus aceasta.

Pe Telegram, mesageria online lansată în 2013 de Pavel Durov și fratele său, Nikolai, și având sediul social în Dubai, comunicațiile sunt criptate de la un capăt la altul. Telegram s-a poziționat în contracurent cu platformele online americane, criticate pentru exploatarea mercantilă a datelor personale ale utilizatorilor.

Arestarea lui Pavel Durov a provocat o serie de reacții internaționale. „#FreePavel”, a postat pe X patronul platformei, Elon Musk, înainte de a publica un nou mesaj în limba franceză: „Liberté. Liberté! Liberté?”.

În Rusia, unde Telegram este una dintre cele mai utilizate rețele sociale, cu canale care pot avea câteva sute de mii de abonați, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că „ambasada Rusiei la Paris s-a pus imediat pe treabă, așa cum se obișnuiește în cazul în care cetățeni ruși sunt reținuți în străinătate”. Ea a mai reamintit că numeroase organizații neguvernamentale internaționale au condamnat în 2018 decizia unui tribunal rus de a bloca platforma Telegram, o decizie niciodată pusă în aplicare în totalitate.

Credeți că de data aceasta vor face apel, vor cere eliberarea lui Durov sau vor tăcea?”, a întrebat ea pe pagina sa de Telegram.

Într-unul din rarele sale interviuri, Durov i-a povestit jurnalistului american Tucker Carlson, în aprilie, în Dubai, că a avut ideea de a lansa o platformă criptată după ce fusese supus la numeroase presiuni din partea autorităților ruse în epoca rețelei social VK, pe care o crease în Rusia și pe care între timp a vândut-o, părăsind țara în 2014. El a spus că a încercat apoi să se instaleze la Berlin, Londra, Singapore sau San Francisco, însă a optat pentru Dubai, pentru mediul de afaceri și „neutralitatea” sa.

Cred că facem o treabă bună cu Telegram, cu 900 milioane de utilizatori, care vor depăși probabil miliardul de utilizatori lunari activi peste un an”, a afirmat el.

În emiratul din Golf, Telegram s-a pus la adăpost de regulile de moderare în contextul în care Uniunea Europeană și Statele Unite pun presiune pe marile platforme pentru a elimina conținutul declarat ilegal.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău